Lemondott a Malév vezérigazgatója

2011.03.22. 09:32 Módosítva: 2011.03.22. 11:57
Fotó: Földi Imre
Fotó: Földi Imre

Idén május 31-i hatállyal benyújtotta lemondását Martin Gauss, a Malév Zrt. vezérigazgatója – közölte kedd reggel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Malév többségi állami tulajdonosa. A közlemény szerint Martin Gauss azért mondott le, mert nem tudtak megállapodni az új személyi alapbéréről. Erről azért kellett tárgyalni, mert az állami vállalatoknál a kormányváltást követően bérplafont vezettek be, márpedig az MNV "mind a saját munkavállalói, mind a rábízott vagyoni körébe tartozó gazdasági társaságok vezetői esetében követi a bérplafonra vonatkozó elvi szabályozást". Az állami vagyonkezelő a lemondást tudomásul vette, olvasható a közleményben. A távozó vezérigazgató május 31-ig aktívan részt vesz a Malév Zrt. irányításában.

Az elmúlt napokban a Malév egy másik vezetőjének, az elnökének a távozásáról jelentek meg sajtóhírek. A légitársaság azonban cáfolta, hogy Winkler János lemondana a Malév igazgatóságában betöltött elnöki posztjáról; a Malév-szóvivő azt mondta, ilyen kérdéssel nem foglalkozott a közgyűlés.

Martin Gauss 2009 áprilisában, a légitársaság akkori orosz többségi tulajdonosa, az orosz állam érdekeltségébe tartozó VEB Bank javaslatára került a Malév élére. A német szakember 1992-ben B737-es pilótaként kezdte légiközlekedési karrierjét a British Airways leányvállalatánál, a Deutsche BA légitársaságnál, és már 1995-től szerepet vállalat a légitársaság menedzsmentjében. 2004 és 2007 között a Deutsche BA nevű légitársaság cégvezetője volt, majd a Cirrus Airline élén állt.

Gauss a 2009-es érkezésekor azt mondta: "új irányra van szükségünk ahhoz, hogy a Malévet keresztül tudjuk navigálni a jelenlegi piaci krízisen [...] ilyen helyzeten már többször vezettem át sikerrel más légitársaságokat". A cég még abban az évben 150 fős elbocsátásról döntött, valamint arról, hogy a következő három évben további 300 embert küld el. A lapunknak 2009 őszén adott interjúban azt mondta: már az érkezése évében 6 milliárd forintot spóroltak, és olyan, három évre szóló üzleti tervet készítenek, amely alapján 2012-re nyereségessé válhat a cég.

A most távozó vezérigazgató a Malév tizenharmadik vezetője volt 1990 óta, a Leonov Péter távozása után a céget megbízottként vezető Fehérváry Gézától vette át a légitársaság irányítását. Több mint két év után távozik a Malévtól, ennél hosszabb ideig 1998 óta csak Gönci János vezette a légitársaságot.