Jövő héten dönthetnek az egymilliós tervről

2011.05.18. 14:23 Módosítva: 2011.05.18. 14:34

A kormány a május 25-i ülésen tárgyalja második olvasatban a korábban április 30-ig elkészíteni ígért nemzeti munkatervet – közölte lapunk kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Matolcsy György vezette minisztérium egy április eleji, a konvergenciaprogramot beharangozó dokumentumban írta azt: a kormány "vállalja, hogy a Széll Kálmán-terv intézkedéseit megtartva, azokat kiegészítve idei év április 30-ra elkészíti a Magyarország Munka Tervet".

A minisztérium május elején azt közölte, a kormány áprilisban csak első olvasatban tárgyalta a dokumentumot, ennek nyomán a minisztérium "tovább finomítja a részleteket". Ez a munka láthatóan most befejeződött, így a jövő heti kormányülésen végleges döntés születhet a kormány foglalkoztatási programjáról, aminek a korábbi NGM-tájékoztatás szerint az a célja, hogy "megmutassa az utat és teendőket a 2020-ra megteremtendő egymillió új munkahelyhez" (illetve ahhoz, hogy 2014-re már 300 000-rel több munkahely legyen, mint a kormányváltás időszakában volt).

  • Munkahelyek száma (2010 augusztus):3 789 400
  • Munkahelyek célszáma (2020 augusztus):4 789 400
  • Aktuális foglalkoztatotti szám:
  • Eltelt hónapok száma:

A korábbi ígéretek szerint a Magyarország Munkatervének nevezett dokumentumban javaslatok készülnek a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztráció csökkentésére, a be nem jelentett munkavégzés visszaszorítására, a Munka törvénykönyve újraírására. Az ígéretek szerint foglalkoznak a közfoglalkoztatással, az úgynevezett atipikus foglalkoztatással (távmunka, részmunkaidő), a munkaerő-piaci és foglalkoztatáspolitikai intézményrendszerrel is.

Noha a terv még nincs kész, az elmúlt hetekben több olyan kormányzati lépés történt, amely az abban leírni tervezett intézkedésekre utal. Ilyenként értelmezhető a Lázár–Balsai-féle múlt heti alkotmánymódosítási javaslat, bár az inkább a munkaképes munkavállalók, mintsem a munkahelyek számát növelné. Viszont valószínűleg a csomag része lesz az álláskeresési járadék folyósítási idejének csökkentése 90 napra, amit Matolcsy György  jelentette be áprilisban, emellett az április 21-én publikált bürokráciacsökkentő csomagban is vannak a foglalkoztatást érintő területek. A munkavállalókat kedvezőtlenül érintő elemek is kiszivárogtak már: a hírek szerint kevesebb fizetett szabadság járna, és csökkenne a pótlékok összege is.

Az egymillió új munkahely megteremtését szolgáló programra nagy szüksége lehet a kormánynak, az eddigi adatok ugyanis nem a foglalkoztatás gyors bővülését mutatják. Mint a fenti táblázatban láthatja, a tavaly augusztusi adatokkal indított egymilliómunkahely-számlálónk – gyakorlatilag a tíz évre szóló terv időarányos teljesülését mutató trendvonal – szerint jelenleg már 123 ezres mínuszban állunk. Igen, egy friss, de nem teljes körű KSH-s foglalkoztatási adat azt mutatja, hogy márciusban már enyhe növekedés indult el a foglalkoztatásban – az átfogó munkaerő-piaci adatok azonban csak a hó végén jelennek meg.