Késésben a nemzet egymilliós terve

2011.05.03. 13:32

"A magyar kormány vállalja, hogy a Széll Kálmán-terv intézkedéseit megtartva, azokat kiegészítve idei év április 30-ra elkészíti a Magyarország Munka Tervet. Ebben feltárjuk a probléma jellegét, azonosítjuk azokat a tényezőket, amelyek azt generálják, és egyszersmind megoldást is nyújtanak a kialakult helyzet kezelésére" – ezt ígérte a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium az április elsején kiadott közleményében (pdf).

Ezt a vállalást azonban, legalábbis határidőre, nem teljesítette a kormány. A nemzetgazdasági tárca a munkaterv sorsát firtató kérdésünkre írásban elismerte, hogy azt a kormány még csak első olvasatban tárgyalta. A minisztériumtól kapott írásos tájékoztatás szerint ennek nyomán "a Nemzetgazdasági Minisztérium tovább finomítja a részleteket". A tárca azt közölte, hogy a munkatervről részletes információt csak "a hivatalos kormányálláspont kialakítását követően" tud adni. Arról, hogy ez az álláspont mikor születik meg – magyarán mikor lesz végleges és nyilvános a munkaterv –, nem szólt a minisztériumi válasz.

A nemzetgazdasági tárca korábbi közleménye szerint ez a készülő munkaterv hivatott arra, hogy megmutassa "az utat és teendőket a 2020-ra megteremtendő egymillió új munkahelyhez". A korábbi tájékoztatás szerint a terv részeként javaslatok készülnek a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztráció csökkentésére, a be nem jelentett munkavégzés visszaszorítására, a Munka törvénykönyve újraírására. Foglalkozik a terv az ígéretek szerint a közfoglalkoztatás új rendszerével, az úgynevezett atipikus foglalkoztatással (távmunka, részmunkaidő), valamint a munkaerő-piaci és foglalkoztatáspolitikai intézményrendszerrel.

Van, amit terv nélkül is tudunk

Noha a terv még nem készült el, az elmúlt hetekben több olyan várható intézkedés napvilágra került, ami várhatóan szerepelni fog benne. Így maga Matolcsy György jelentette be, hogy a kormány a mostani 270 napról 90 napra fogja levinni az álláskeresési járadék folyósításának idejét (a döntést élesen kritizálta Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős uniós biztos). Az április 21-én publikált bürokráciacsökkentő csomagban is vannak a foglalkoztatást érintő területek. A munkavállalókat kedvezőtlenül érintő elemek is kiszivárogtak már: a hírek szerint kevesebb fizetett szabadság járna, és csökkenne a pótlékok összege is.

A részletekből ugyanakkor még nem látszik az, hogyan vezetnének a változások a kormány által tavaly tíz évre ígért egymillió új munkahelyhez. Holott erre az elmúlt szűk egy év foglalkoztatási mutatói szerint nagy szükség lenne. A tavaly augusztusi adatokkal indított egymilliómunkahely-számlálónk – gyakorlatilag a tíz évre szóló terv időarányos teljesülését mutató trendvonal – szerint jelenleg már 123 ezres mínuszban állunk.

  • Munkahelyek száma (2010 augusztus):3 789 400
  • Munkahelyek célszáma (2020 augusztus):4 789 400
  • Aktuális foglalkoztatotti szám:
  • Eltelt hónapok száma:

Persze ez a trendvonal nem érzékeli a foglalkoztatásban beálló szezonalitásokat, tény ugyanakkor az is, hogy a legfrissebb KSH-adatok szerint a munkanélküliségi ráta 11,6 százalékon áll. Ennél az elmúlt tizenöt évben csak kétszer – a tavalyi első negyedévben – volt magasabb, 11,8 százalékos ez a mutató. A foglalkoztatottak száma 3,732 millióra csökkent, ami csak 13 ezerrel több az évtizedes mélypontot jelentő tavalyi első negyedéves adatnál, és nagyjából százezerrel kevesebb, mint félévvel ezelőtt volt.