Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Matolcsy: Elkezdtük levágni a hidra fejeit

2011.04.20. 16:36 Módosítva: 2011.04.21. 08:16
Bérbefagyasztás nem lesz a közszférában, leépítés viszont igen. Nominális szinten tartják a családi pótlékot, megszüntetik az adójóváírás rendszerét és 500 milliárddal csökkentik a bürokrácia terheit, jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán.

A kormány két lépésben csökkenti a vállakozások bürokratikus terheit, ez összesen 500 milliárdos megtakarítást okoz majd a cégeknél, jelentette be Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, június végéig egy 100 milliárdos, augusztus végéig pedig egy 400 milliárdos bürokráciacsökkentő jogszabályi csomagot készítenek el, amelyek hatása 2012-től már érezhető lesz a vállalkozások számára.

Munkahelyek, növekedés

Matolcsy szerint ezek a kiadások jelenleg 3000 milliárd körül vannak, ez a szint az uniós átlag háromszorosa, ami negatívan hat az ország versenyképességére, Magyarország a világgazdasági fórum versenyképességi listáján 19 helyet zuhant, az állami adminisztrációs teher tekintetében a 134. helyen van Magyarország.

A miniszter szerint csak a csomag hatására - amely többek közt  az adófizetések bevallásának egyszerűsítéséből, az adatszolgáltatási kötelezettségek és a "bosszantó bírságok" csökkentéséből, valamint a könyvvizsgáló-kötelezettség részleges eltörléséből áll - a ciklus végéig 100-150 ezer új munkahely jön létre, és 1,2 százalékos gazdasági többletnövekedést jelent majd.

Nem lehet visszahozni

"A hidra száz fejét még csak elkezdtük levágni" - mondta Matolcsy, aki szerint a most tervezett egyszerűsítést továbbiaknak kell majd követnie. A miniszter elmondta, a bürokráciacsökkentő csomagot 19 szervezet bevonásával tervezték meg, és "nagyon komoly" hatástanulmányok előzték meg. Matolcsy György elmondása szerint a vállalkozói tehercsökkentési program legfontosabb eleme a stabilitás. "Amit most törlünk, azt már többé nem lehet visszahozni" - mondta.

Nem lesz bérbefagyasztás

Matolcsy kérdésre elmondta, nem lesz bérbefagyasztás a közszférában, a dologi kiadásokat azonban 10 százalékkal csökkentik, és nem ellensúlyozzák az ötszázalékos természetes fogyást. "A konvergenciaprogramban az szerepel, hogy az állam, mint ahogy idén is, a béreket a közszférában emeli, csak a közszféra létszáma csökken, és ezért csökken a közszférában rendelkezésre álló bértömeg is" - fogalmazott. (A konvergenciaprogramban szó szerint az szerepel, hogy a közszférában a bérek nem emelkednek.)

2014-ig valóban egykulcsossá teszik a személyi jövedelemadózást, így a következő években kivezetik a félszuperbruttót és az adójóváírások rendszerét. A családi pótlék befagyasztásával kapcsolatban elmondta, Magyarországon családpolitikai forradalom történt, és elsősorban az adórendszeren keresztül támogatják a gyermekvállalást.

Egy százalék az államnak

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője közölte: a kormány úgy döntött, hogy a magánszemélyek levonhatják a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozói adó, illetve az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás alapjából az általuk az Összefogás az államadósság ellen elnevezésű alapba befizetett összeget, emellett az szja egy százaléka is felajánlható lesz az alap számára. A szóvivő elmondta, a társasági adó esetében elismert költségnek számít majd az alapba történő befizetés.