Drágább lesz a gáz a tanyán, mint a belvárosban

2011.07.25. 16:23 Módosítva: 2011.07.27. 21:45
A Budapestiek és a Pest megyében élők a korábbinál kicsit olcsóbban, a vidékiek kicsit drágábban juthatnak gázhoz júliustól, miután a kormány regionális tarifákat vezetett be a gázelosztói díjakban.

Már a júliusi gázszámlában is többet fizethetnek párszáz forinttal a gázért azok, akik vidéken laknak, a kormány ugyanis megváltoztatta a tarifarendszert: a korábbi, országosan egységes elosztói díjak helyett ezentúl régiónként eltérő lesz az ár. A ritkábban lakott településeken a szolgáltatónak többe kerül eljuttatni gázt a fogyasztóhoz, hiszen kevesebb ügyfélnek kell ugyanazt az infrastruktúrát fenntartania, mint egy nagyvárosban.

Korábban a különböző költségekkel szolgáltató társaságok között nyereségkiegyenlítő eljárással biztosították mindenki számára a gazdaságos működést, vagyis ugyanazt a díjat szedték be mindenkitől, majd a szolgáltatók utólag egymás közt elosztották a befolyt pénzt.

Ezt a rendszert azonban egy áprilisban életbe lépett törvénnyel júliustól - az új gázév kezdetétől - megszüntették, és rögzítették, hogy az Energiahivatal 2012 január 1-től határozhatja meg a területenként eltérő árakat, addig elvileg a költségek felülvizsgálása folyik. Csakhogy a nyereségkiegyenlítő rendszer megszűntetésével - a korábbi árak mellett - zavarba jöttek volna a szolgáltatók, azoknál a cégeknél, ahol a valós költségeknél eddig többet szedtek be, indokolatlan nyereség keletkezett volna, míg a másik oldalon ugyanekkora veszteség.

Hogy ezt elkerüljék, egy az utolsó pillanatban beadott, június 27-i, zárószavazás előtti módosítóval a fejlesztési miniszter hatáskörébe sorolták a díjak megállapításának jogát, Fellegi Tamás pedig, amíg az Energiahivatal dolgozik, rendeletben új tarifákat hirdetett.

Júliustól érvényes gáztarifák:

 Fogyasztók   E.on   GDFSuez   Tigáz/Főgáz  Főgáz/Tigáz
   1200 m3/év alatt  1200 m3/év felett  1200 m3/év alatt  1200 m3/év felett  1200 m3/év alatt  1200 m3/év felett  1200 m3/év alatt  1200 m3/év felett
 <20 m3/h gázmérősök  2,893 Ft/MJ 3,328 Ft/MJ  2,933 Ft/MJ 3,290 Ft/MJ  2,882 Ft/MJ  3,351 Ft/MJ 3,022 Ft/MJ 3,477 Ft/MJ
 <20 m3/h gázmérős fogyasztói közösségek    3,046 Ft/MJ    3,088 Ft/MJ   3,036 Ft/MJ    3,181 Ft/MJ
 >=20 m3/h gázmérővel rendelkezők   2,475 Ft/MJ   2,480 Ft/MJ    2,594 Ft/MJ   2,587 Ft/MJ
 Gázmérővel nem rendelkezők   3,166 Ft/MJ   3,212 Ft/MJ   3,154 Ft/MJ    3,266 Ft/MJ

Szemben az unióval

Az, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter határozhatja meg 2012. január 1-jéig a rendszerhasználati díjakat, az az új energetikai irányelvekkel is szemben állhat, az ugyanis elrendeli a szabályozó hatóságok függetlenítését a tagállami kormányzatoktól, aminek az a lényege, hogy a tagállami kormányzatok az általános energiapolitikai elvek meghatározásán túlmenően nem avatkozhatnak bele a hatóságok piacszabályozó és piacfelügyeleti hatásköreibe. 2011. március 3-tól a tagállami kormányok még formálisan sem jogosultak a rendszerhasználati díjak meghatározására, azaz a rendszerhasználati díjak szabályozását teljes mértékben a szabályozó hatóságok feladatkörébe kell utalni.

Eszerint a Tigáz és a Főgáz szolgáltatási területein, bizonyos fogyasztói csoportoknak csökken az ár, míg az E.on, és a GDF Suez területein nő. Bár az áremelkedés néhány száz forintnál nagyobb többletterhet egyelőre nem okoz sehol - ötszáz forintnál nagyobbra nem nyílik az árolló - a lehetőség azonban adott, hogy a regionális árszintek hosszabb távon eltávolodjanak egymástól.

Az Infrapont egy korábbi, Energiahivatalnak készített kutatása megállapítja, bár általában szerencsés, ha az árak a termékek előállításának valódi költségeit tükrözik, a regionális gáztarifák esetében azonban a rendszer csak akkor hatékonyabb, mint az országos egységes ár, ha közel esik ahhoz, amit a keresletek árérzékenysége diktálna. A hálózat fenntartására fordított kiadások ugyanis akkor is nagyjából ugyanakkorák, ha a korábbinál jóval kevesebb vagy több gáz folyik át a hálózaton.

A tanulmány szerint ha az elosztási szolgáltatás mindenhol közel azonos erőforrásokat emészt fel, annál jobban járunk, minél több ember, minél inkább igénybe veszi a szolgáltatást. Ha az árra érzékenyebb fogyasztók az áremelkedés hatására visszafogják a fogyasztásukat az csökkenti az erőforrások hatékony kiaknázását.

Cáfol a minisztérium

Az NFM cikkünk megjelenése után közleményt adott ki, eszerint a módosítással csak átstrukturálás történt, a lakossági gázár továbbra is befagyasztva marad. Nem cáfolták viszont, hogy a miniszteri jogkörbe sorolt elosztói díjmeghatározás szembe mehet az uniós irányelvvel, mindössze azt, hogy Fellegi Tamásnak ez a jogköre átmeneti, amely jogkör 2012. január 1-jével megszűnik.