Nem lesz itt egyhamar luxusáfa

2011.09.12. 16:56

Leghamarabb valószínűleg csak év végén veszi napirendre Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter luxusáfáról szóló javaslatát az Európai Bizottság, az áfa-rendszer jövőjéről ugyanis ekkor tárgyalnak.

Mint ismert, múlt héten Matolcsy levélben arra kérte Algirdas Semeta adóügyi biztost, hogy az Európai Bizottság tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására. A nemzetgazdasági miniszter úgy vélte, a luxuscikkekre kivetett magasabb forgalmi adó nem lenne káros az egységes európai piac eddigi vívmányara, és Magyarország szívesen ki is vetné, ha azt más tagországokban is bevezetnék. A 35 százalékos luxusadó esetleges bevezetését Orbán Viktor a hétfőn ismertetett akcióterv részeként is említette.

Semeta szóvivője az Indexnek úgy nyilatkozott, a jelenlegi uniós áfa-szabályok nem teszik lehetővé a normál rátánál magasabb áfa-kulcsok bevezetését egyes termékekre, és kedvezményes, 15 százaléknál alacsonyabb kulcsot is csak egy-két meghatározott esetben.

David Boublil szerint az unióban gondolkodás indult az adórendszer reformjáról, annak adott esetben az eltérő áfakulcsok is részét képezhetik. Ez a téma szerepelni fog abban az általános előterjesztésben, amelyet a bizottság még az év vége előtt ismertet. A szóvivő válasza alapján borítékolható, hogy a magyar miniszter ötletét ha meg is fontolja a bizottság, azt egyhamar nem vezetik be, így a magyar kormány is kénytelen lehet a jövő évi költségvetésen tátongó lyukat más forrásokból betömni.