Erre készülhet Orbán: luxusáfa, ingatlanadó, közszféra-karcsúsítás

2011.09.01. 07:56 Módosítva: 2011.09.01. 08:02
A kormány tegnap megtárgyalta a 2012-es költségvetés tervezetét, ám részletek nem kerültek nyilvánosságra. Orbán Viktor kormányfő nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy a hiánycél és adósságráta csökkentése érdekében tovább faragják a közszféra létszámát és megadóztatják a fogyasztást. A miniszterelnök felvetette, hogy a lakosság közvetlenül is vásárolhasson állampapírt, így az állam is nyerne a megtakarításokon - írja a Napi Gazdaság.

A hiánycél tartása és az adósság csökkentése nyilván nem lesz könnyű, a megoldást pedig még nem osztotta meg a nyilvánossággal a kormány, amely tegnapi ülésén tárgyalta a 2012-es költségvetés tervezetét - írja a Napi Gazdaság. Annak tartalmáról tegnap sem az előterjesztő NGM, sem a kormányszóvivői iroda nem tudott lapunknak részletekkel szolgálni. A költségvetés tervezetét a kormánynak szeptember végén kell a parlament elé terjesztenie, előtte a javaslatot véleményezésre át kell adnia a költségvetési tanácsnak.

Az államháztartás hiányát a költségvetési irányelvek a GDP 2,5 százalékában szabták meg, a deficitet 900 milliárd forinttal kell csökkenteni. Az államháztartás kiadásai az ez évre tervezett 13 838,6 milliárd forinthoz képest alig 1,2 százalékkal nőhetnek - vagyis 14 008,6 milliárdra - a tervezési irányszámok szerint. Az 1,2 százalékos növekedés, összevetve a piac által várt 3-3,2 százalékos inflációval, 1,8-2 százalékos reálérték-csökkenést jelent. A költségvetési szervek működési kiadásait az idei szinten befagyasztják, hasonlóan érvényben van a bérstop a közszférában.

Nagyobb adó a fogyasztáson - jön a vagyonadó?

Az átlagnál nagyobb mértékű kiadáscsökkenést tervez a kormány normatív támogatásoknál, a fogyasztói árkiegészítéseknél és a lakástámogatásoknál. A munkaerő-piaci alap kiadásai 16 százalékkal (55 milliárd forinttal) csökkennek - köszönhetően a már elfogadott karcsúbb munkanélküli-ellátásoknak, de az egészségbiztosítási alapnál is 5,1 százalékos - 75 milliárd forint - kiadáscsökkentésre készül a kormány. Ez utóbbit elsősorban a gyógyszerkiadásokon szeretnék megfogni. Az államháztartás alrendszereinek támogatása a számítások szerint - társadalombiztosítási alapok, önkormányzatok - 13,3 százalékkal emelkedne.

Bevételi oldalon konkrétumok nem ismertek, ám egy-egy elejtett mondat érdekes lehet. Orbán egy interjúban sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet negyedik, 25 százaléknál magasabb áfakulcsot bevezetni a luxustermékekre. Ez arra enged következtetni, hogy a fogyasztás adóztatása napirenden van - a jövedéki adó mellett szóba jöhet a termékdíjak emelése, de akár valamiféle giccsadó mintájára hozott luxustermékadó is.

Ha a lakosság nem akar fogyasztani, nem baj - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: akkor az államnak azon kell gondolkodnia, hogy a megtakarításokból hogyan lehet bevétele. Első körben nyilván a vagyonadó, ingatlanadó ötlete merülhet fel egy ilyen kijelentés kapcsán, ám Orbán csak azt említette meg, lehetővé kellene tenni, hogy az állampolgárok közvetlenül is vehessenek állampapírokat, ami minden félnek megfelelő üzletet jelent.