Egy hete maradt a kormánynak az újratervezésre

2011.11.21. 07:03 Módosítva: 2011.11.21. 07:05
Az Orbán-kormánynak alig egy hete maradt, hogy a valóságtól elrugaszkodott makropályát a realitásokhoz igazítsa − ellenkező esetben jöhet a pótköltségvetés.

A 2012-es büdzsé szempontjából az Orbán-kabinet időhúzásra játszik, írja a Napi Gazdaság, mondván: arra számít, hogy a karácsony előtt kezdődő IMF−EU tárgyalások ténye stabilizálja a forintot és segíti az államadósság piaci finanszírozását. A következő hetekben a tervek szerint a parlament elfogadná az új munka törvénykönyvét, az önkormányzati, a szakképzési törvényt és a 2012-es költségvetést − így a Valutaalapot kész tények elé állíthatja.

A 2012-es büdzsé módosító javaslatairól és a hiányról a parlament a jelenleg érvényes menetrend szerint jövő kedden, november 29-én szavaz − ezt követően már nincs lehetőség a költségvetés érdemi alakítására. Ellenkező esetben a vitát újra kell kezdeni, ez viszont a költségvetési törvény idei elfogadását tenné lehetetlenné.

Nem marad mozgástér?

A 2012-es büdzsét a kormány 1,5 százalékos GDP-növekedéssel számolta végig − igaz, a kiadási oldalon 250 milliárd forint stabilitási és 100 milliárd forint általános tartalékot képzett. E prognózis 0,9 százalékra való visszavétele a kiadási oldalon 200-250 milliárd forint további szigorítást tenne szükségessé, az erről szóló módosító javaslatokat a kormánynak még a héten be kellene terjesztenie a parlament elé.

A kormány ugyan hivatkozhat arra, hogy a növekedési sokkot még kezeli a kétféle tartalék. Ám ha azokat már most zárolja a kormány, akkor semmilyen érdemi biztonsági tartaléka nem marad 2012-ben az évközi kockázatok kezelésére.

Már erre az évre is cél volt a háromszázalékos gazdasági növekedés, ám valahol a 2 százalék környékén leszünk a számok mostani tanúsága szerint − mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken egy rádióműsorban. A magyar a német gazdaság teljesítményével áll a legszorosabb összefüggésben, ezért amíg Németország költségvetésében nem határozza meg növekedési kilátását, addig „nekünk is óvatosnak kell lennünk".

Alkalmazkodni kell

„Ezután elképzelhetőnek tartom, hogy a most 1,5 százalékos 2012-es GDP-előrejelzésünket lejjebb vigyük” − jelentette ki Orbán. Ha a körülmények megváltoznak, akkor alkalmazkodni kell hozzájuk, mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke pénteken egy tévéműsorban. Szavai szerint „lehet tudni, hogy bizonyos programokban nem fogadjuk el az IMF álláspontját”, de „az IMF-fel való szakítás sosem merült fel”.

Amennyiben a gyors változtatás elmarad, ám az IMF miatt változtatni kell a 2012-es büdzsén, akkor borítékolható az évközi kiigazítás: ez technikailag pótköltségvetés vagy új költségvetés készítését jelenti. Bármelyik megoldást választja a kormány, az többhetes, de inkább több hónapos előkészítési és törvényhozási procedúrát jelent, ami tovább nehezítené Magyarország helyzetetét, ugyanis a kabinet hitelessége a piacok szemében gyakorlatilag teljesen erodálódott.

A 2012-es makropálya (változás, százalék)
  2011 2012
GDP növekedése 1,9 1,5
GDP értéke (Mrd Ft) 27 947 29 111
GDP-deflátor 2,6 2,6
Fogyasztói árak 3,8 4,2
Háztartások fogyasztása 0,5 0
Közösségi fogyasztás -2,0 3,2
Belföldi felhasználás 0,4 0,6
Export 8,8 8,4
Import 7,7 8,1
Folyó mérleg egyenlege (Mrd euró) 2,6 4,0
Forrás: törvényjavaslat