Bertalan
14 °C
27 °C

Tanácsadó, médiamogul, miniszter

2011.12.08. 11:48
A 2010-ben a második Orbán-kormányban a nemzeti fejlesztési miniszteri posztot elnyerő Fellegi Tamás a rendszerváltás óta eltelt 20 évben először vállalt ugyan nagyobb nyilvánossággal járó politikai szerepet, kapcsolata a Fidesszel és Orbán Viktorral a megelőző 20 évben is igen szoros volt, a kormányalakítás után a miniszterelnök egyik legfontosabb bizalmi embereként tartották számon. Az elmúlt 20 évben mégis inkább üzletemberként dolgozott, volt Matáv-vezérigazgatóhelyettes, de legnagyobb dobása a médiában üstökösként feltűnő és ma is komoly birodalomnak számító Infocenter 2009-es megalapítása.

Noha Fellegi pályája 1990 óta alapvetően az üzleti élethez kapcsolódott, már a Fidesz első kampányában is részt vett, majd 1993 és 1994 között főállásban volt Orbán Viktor politikai tanácsadója, és a DAC Alapítvány (Democracy After Communism) ügyvezetője. Kapcsolatuk még a 80-as évekre nyúlik vissza, Fellegi is jogászként végzett az ELTE-n, igaz 1981-ben, jó pár évvel Orbánék előtt. De később a Bibóként ismert szakkollégiumban tartott kurzusokat, a nyolcvanas évek második felében közös cikket is publikált Orbán Viktorral. 2000-től újra Orbán, immár miniszterelnöki főtanácsadója volt.

Fellegi 1994-ben alapította első fontos cégét, az EuroAtlanticot, a cég mostani honlapján olvasható bemutatkozás szerint azzal céllal, hogy “segítségére lehessen a döntéshozóknak a társadalmi, gazdasági és politikai környezetükkel való kommunikációban és kapcsolattartásban.” Saját cége mellett többször is dolgozott alkalmazottként multiknál, 1996 és 2000 között a Matáv kormányzati kapcsolatokért is felelős vezérigazgatóhelyettese volt, 2007 őszétől 2009 januárjáig pedig a régióban számos leánycéggel bíró német Kapsch Telematic Service Kft. ügyvezetője volt.

2009-ben indult üzleti pályájának a médiában az év durranásaként emlegetett része: megalapította az Infocenter.hu Zrt-t, melynek többségi tulajdonosa volt. A céghez tartozik a Heti Válasz, a Lánchíd Rádió, a 2009 végén indult, a frekvenciapályázaton a korábbi Danubius rádió helyét elnyerő Class Fm, 2010 tavaszán pedig már javában folyt az áprilisban bejelentett üzlet előkészítése: az Infocenter 31 százalékos tulajdonrész-szerzést jelentett be a legnagyobb hazai tévécsatornában, az RTL Klubban. (Az Infocenterben 2009 őszétől 2010 tavaszáig tulajdonos volt Stumpf István is).

Az RTL-üzlet később - bár azt már a GVH is engedélyezte – meghiúsult, a felek nem tudtak megegyezni az árban. (Az Infocenterről bővebben itt olvashat). Ekkor, 2010 novemberében Fellegi már rég nem volt tulajdonos a cégben, tulajdonrészét már áprilisban eladta Nyerges Zsolt ügyvédnek - ennek oka már egyértelműen a kormányzati szerepre készülődés, az összeférhetetlenség megszűntetése volt.

Fellegi 2010. május 29-én lépett hivatalba mint nemzeti fejlesztési miniszter. A tárca részben új volt (előde, a Bajnai kormányban egy évet lehúzó Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter volt), a kompetencia-körébe több területet vontak össze: az uniós pénzek koordinálása mellett a gazdasági tárcák klasszikus területei, így az energetika és az infrastruktúra is hozzá tartozott.

Akciós csomagok!

Töltődjön fel itthon! Wellness belföldön. Szép tájak, lazítás, szórakozás

Görög tengerparti nyaralások

Vakító napsütés, kék tenger várja!