Nem drágul a gáz jövőre

2011.12.23. 07:29

A jövő év első negyedében a mostaninál körülbelül 1 százalékkal nőne a Magyarországon eladott gáz ára az árképlet szerint, de az importőr ennél jóval kevesebbet fog fizetni, írja a Világgazdaság.

Az orosz importgáz képlet szerinti ára januártól 550 dollár körüli lesz ezer köbméterenként, azaz a mostanit 1 százalékkal haladja meg. Az emelkedést az olaj világpiaci drágulása és a forint gyengülése okozza.

A vevő E.On Fölgáz Trade Zrt. (EFT) valószínűleg mostanra már megállapodott a 2012 első negyedéves importjáról, mégpedig a 2011-eshez hasonló struktúra szerint, azaz jóval az árképlet diktálta 550 dollár alatt. Az ár azért lehet alacsonyabb, mert a gázt küldő Gazprom Export jó eséllyel ugyanazt az árkeverést alkalmazza eladási árában, amelyet a mostani negyedévben, és amelyet a gáztörvény alapján októbertől a nagykereskedőknek (EFT, Tigáz) is érvényesíteniük kell az egyetemes piacon. A kevert árban a képlet szerinti árnak 60 százalékkal, a hollandiai gáztőzsdei jegyzésnek 40 százalékos súllyal kell szerepelnie, ennek köszönhetően a tényleges importár januártól 480 dollár körül alakulhat.

Az EFT két további módon is csökkentheti a beszerzési árát. Hosszú távú importszerződése ugyanis megengedi, hogy a megállapodott mennyiségnek csak a 85 százalékát vegye át. Ha így tesz, az át nem vett 15 százalék helyett vásárolhat a versenypiacon. Sőt, még 85 százaléknál is kevesebbet vehet át az orosz gázból, mert az emiatt fizetendő, az ár 3-6 százalékát kitevő büntetése jóval kisebb annál, amit nyer az árképlet szerinti és a piaci ár gázár közötti, bő 150 dolláros árkülönbözeten. Akár 50-50 százalékos keverési arányt is elérhet a kétféle eredetű gáz között. A szabályozás egyébként kötelezi is a közüzemi nagykereskedőt, hogy a lehető legolcsóbb forrásból vásároljon, írja a lap.