Sántít Lázár érvelése?

2012.01.03. 08:00

„Lázár János csak magának tehetne szemrehányást, illetve a saját döntésével kellene elszámolnia az önkormányzati testület felé, tekintve, hogy a város kötvényt bocsátott ki" - mondták a Napi Gazdaságnak pénzügyi szakemberek az Erste Banknak adott ultimátummal kapcsolatban.

A kötvénynek ugyanis valamennyi paraméterét − devizanem, kamat, törlesztés ütemezése − a kibocsátó szabja meg, vagyis meglehetősen furcsa a Lázár-levél azon pontja, amely szerint az önkormányzatnak csak arra van joga, hogy eldöntse, melyik pénzpiaci szereplővel szerződik, a létrejövő jogviszony tartalmába már semmiféle beleszólása nincs.

Az is tudható, hogy a kötvényfinanszírozást az önkormányzatok és a bankok azért találták ki, hogy évek során gyümölcsöző kapcsolatukat fenntartsák. Az önkormányzati törvény értelmében ugyanis a korábbi években még az a képtelenség is lehetséges volt, hogy a folyószámlahitel nyújtására is közbeszerzési pályázatot kellett kiírni, amelyen a folyószámla-vezetésre pályázatot elnyerő pénzintézettől eltérő bank is győzhetett.

Ugyanakkor szakértők szerint a helyhatóságok hamar ráéreztek a lehetőségre, és folyamatosan nyomás alatt tartották a bankokat. Ennek volt köszönhető, hogy szinte minden hitelfelvétel vagy éppen kötvénykibocsátás előtt komoly verseny volt, de ugyancsak ebből adódott, hogy az önkormányzatok − sok esetben például kötvénykibocsátásból származó − betéteire is a piacinál lényegesen magasabb kamatot fizettek a hitelintézetek.

Az is a szabályozás hiányosságainak tudható be, hogy a kötvényfinanszírozás valamiképp kimaradt a közbeszerzés-köteles pénzügyi tranzakciók közül − ezért is választotta számos település ezt a formát. A kötvényeket ugyanakkor a bonyolító bankok teljes egészében, zárt körben lejegyezték.

Mint ismert, a hódmezővásárhelyi önkormányzat 2006-ban 694 darab 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt bocsátott ki. Lázár János polgármester és Korsós Ágnes főjegyző pedig múlt héten perrel fenyegető levelet küldött az Erstének, amelyben leszögezik, az önkormányzat eleget tesz kamat- és tőkefizetési kötelezettségének, azonban nem ismeri el a teljes tartozást, hiszen a 2006-os 173,41 forintos svájci frank árfolyamhoz képest a jelenlegi árfolyam meghaladja a 251 forintot.