Egekben a magyar csődkockázat

2012.01.04. 16:21

Új történelmi csúcsra ugrott a magyar csődkockázat a mai forintzuhanással párhuzamosan: a tegnapi 640 körüli szint után ma 700 bázisponton is született kötés a CDS-piacon. Ez azt jelenti, hogy tízmillió eurónyi magyar állampapír törlesztési biztosításáért cserébe már 700 ezer eurót kell adni.

Elemzők szerint az okok hasonlóak, mint amik a forint rohamos gyengülése és az elszabaduló állampapírhozamok mögött állnak: a piac rendkívül bizonytalannak tartja a magyar stabilitást addig, amíg nem sikerül az IMF-fel és az EU-val megállapodni egy, a finanszírozást garantáló hitelcsomagról.

 

Mi az a CDS?

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, a piaci szereplők annál nagyobbnak tekintik az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának rizikóját. Az ár konkrétan azt jelenti, hogy X összegű állampapírra annak hány százalékáért lehet olyan biztosítást kötni, aminek révén a befektető akkor is pénzéhez jut, ha az adott állam nem fizet.

A magyar CDS-felár tavaly május-június környékén még 275 bázispont környékén járt, majd fokozatos növekedésnek indult, ahogy az eurózóna perifériájának adósságválsága súlyosbodott. Végül augusztusban robbant a bomba, miután az Egyesült Államokat leminősítette a Standard and Poor's. A piaci pánik akkor főleg a változatlanul igen magas államadósság miatt érintette különösen érzékenyen Magyarországot. Később pedig tovább rontott a helyzeten, hogy kiderült: gyakorlatilag leállt a magyar növekedés, és a bankrendszer stabilitását veszélyeztető végtörlesztési törvény sem használt.

Később ugyan javított a helyzeten, hogy bejelentettük: az IMF-hez forulunk egy újabb hitelcsomag reményében, mégsem kerülhettük el sokáig, hogy a Moody's bóvliba sorolja le a magyar államadósságot - ez pedig 650 bázispont körüli rekordra lökte a magyar CDS-felárat, most ez dőlt meg.

A régiótól már rég elszakadtunk

Az ugyanakkor nem újdonság, hogy a magyar CDS-felár jóval magasabb a régió többi országáénál: még a román csődkockázati mutató is tartósan majdnem harmadával alacsonyabb a magyarnál, de még ennél is nagyobb a különbség az orosz és a lengyel adatokhoz viszonyítva, a cseh törlesztési kockázatot pedig még a régiós átlagnál is jóval alacsonyabbnak tartja a piac.