Oszkó nem alapítója a Wizz Airnek

2012.02.15. 11:19

Oszkó Péter nem tulajdonos és nem alapító, hanem alapítók által delegált igazgatósági tag a Wizz Airben, közölte a diszkont légitársaság egy közleményben.

Az ügy előzménye, hogy egy feltehetőleg több szerkesztőséghez, így az Indexhez is eljuttatott pénzügyi prezentációhoz készült Wizz Air-dokumentum „alapítóként" említi a volt pénzügyminisztert, illetve hogy Michael Cowley, a versenytárs Ryanair vezérhelyettese keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a volt pénzügyminiszter nem csak a vezetőség tagja, de tulajdonos is a Wizz Airben.

Erre alapozva Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos már azt mondta: tudni szeretné, hogy Oszkó Péternek van-e tulajdonrésze a Wizz Air légitársaságban és miért nem hozta nyilvánosságra, hogy igazgatósági tag. Választ vár arra is, létezett-e olyan forgatókönyv a magyar légitársaság visszaállamosításakor, amely arra vonatkozott, hogy az államosítás sikertelensége esetén a Wizz Air milyen szinten akarja átvenni a Malév szerepét.

A Wizz Air negyedévente elküldi bizonyos partnereinek a vállalat teljesítményét bemutató bizalmas dokumentumot régóta változatlan formátumban. Ezen azért szerepel az „alapító” Oszkó neve mellett, mert  az alapító tulajdonosok delegálták őt a igazgatóságba. Mivel látjuk, hogy ez félrevezető lehet, a jövőben megváltozatjuk ezt a részt – reagált a Wizz Air.

Ezzel párhuzamosan Oszkó Péter is megerősítette az origónak: bár a vezetőségi tagoknál szokásosnak mondható részvényopciója van, tulajdonrésze nincs, és soha nem is volt a cégben.

Múlt héten a Wizz Air vezérigazgatója lapunknak azt mondta, Oszkó 2011 áprilisában lett megválasztva a WA Holding Zrt. igazgatóságába. „Ez egy klasszikus holding vállalat a WA csoportban. Jogilag ez különálló jogi entitás, amit a vállalat menedzsmentje irányít. Oszkó kinevezése szakmai háttere, tapasztalatai és pénzügyi ismeretei alapján történt, a munkájával elégedettek vagyunk" – mondta.

A fideszes politikusok vádját, miszerint a volt pénzügyminiszter a Malév visszaállamosításakor olyan bennfentes információkhoz jutott, amelyeket később „hasznosítani tudott" a Wizz Airben mint igazgatósági tag, Váradi József visszautasította. „Ez az igazgatóság soha nem tárgyalta a Malév kérdését" – mondta az Indexnek a Wizz Air vezére.