Áprilistól indulhat az árfolyamgát

2012.03.08. 17:17 Módosítva: 2012.03.08. 17:20

A Magyar Bankszövetség és a Kormány között 2011. december 15-én létrejött stratégiai megállapodás gyakorlati és zökkenőmentes megvalósítása érdekében, a Bankszövetség és a Kormány képviselői szakértői szintű egyeztetéseken a közelmúltban megvitatták, illetve tisztázták azon részletkérdéseket, melyet a megállapodás jellegénél fogva nem rendezhetett. A javaslatok nem módosítják a Megállapodás alapvető feltételeit, a végrehajtás érdekében fogalmaznak meg pontosításokat. A kormány és a Bankszövetség megállapodásáról elsőként az Index számolt be.

Árfolyamgát

Az árfolyamgát rendszerét mindazon ügyfelek igénybe vehetik, akiknek hitel összege a felvételkor nem haladta meg a 20 millió forintot. A várt intenzív érdeklődés miatt, a zavartalan lebonyolítás érdekében, az ügyfeleket a bankok a törvény hatályba lépését követően az alábbi ütemezés szerint fogadják:

I.ütem: közalkalmazottak, köztisztviselők (áprilistól)

II.ütem: lakáscélú hitellel rendelkezők (júniustól)

III.ütem: szabad felhasználású jelzáloghitelesek (szeptembertől)

Forintosítás a rosszabb ügyfeleknek

Mindazokat, akiknek 2011. szeptember 30. óta, 90 napot folyamatosan meghaladó, fennálló késedelme van, a bank írásban értesíti a forintra történő átváltásról és az azt követő 25 százalék hitel-elengedési jogosultságról, valamint arról, hogy a forinthitel milyen induló adósság törlesztést jelent továbbá, hogy a közjegyzői díjat az ügyfél viseli.

A már felmondott jelzáloghitelek esetén a bankok megvizsgálják az ügyfél törlesztési kilátásait, és amennyiben a 25 százalékos követelés elengedés reális lehetőséget teremt az adósság rendezésére, úgy a bankok közös megegyezést kezdeményeznek a fennálló tartozás forint-konverziójára és a 25 százalékos elengedésre.

A bankok az említett adóssegítő folyamatok során külön díjat nem számítanak fel, az ügyfelekre csak a bankfüggetlen költségek hárulnak.  A megállapodásban, valamint a jelenleg kidolgozott javaslatokban foglalt határidők betartásának feltétele, hogy a végrehajtáshoz szükséges jogszabályok időben megszülessenek - közölte a Bankszövetség.