Végtörlesztés: zavart okozott Orbán levele

2012.01.19. 00:33

Totális bizonytalanságot okozott a kormány azzal, ahogy segíteni akarta a közszférában dolgozók végtörlesztését. Mint emlékezetes, Orbán Viktor decemberben levélben bíztatta a közszolgákat a devizahiteleik kiváltására.

A kormányfő ebben a levélben azt ígérte, hogy minden érintettnek, aki év vége előtt bejelentkezik bankjánál a végtörlesztési szándékával, és ezt a szándékát jelzi a munkáltatójánál – tehát valamely közintézménynél – is, annak a kormány kedvezményes kamatozású forinthitelt biztosít. A levélben maga a „munkáltatói kölcsön” kifejezés nem szerepelt ugyan, ám az összességében egyértelműen erre utalt (az igényt a munkáltatónál kell jelezni, a hitellel kapcsolatos információkat a munkahelyi vezető közli, a kölcsön „nem számít bele sem a munkabérébe, sem egyéb juttatásaiba”).

Ezzel szemben a hétfőn lapunk birtokába került kormányrendelet-tervezetben – amelyről az NGM azt közölte, hogy az eheti három kormányülés egyikén fogadják el – az áll, hogy a közszféra dolgozói „csak” kamattámogatásra számíthatnak a normál banki hitelek mellé. (Arról nincs információnk, hogy a tervezet az utóbbi napokban módosult-e vagy sem.)

A dokumentumban a kormány által biztosított munkáltatói hitelekről nincs szó, sőt, a tervezethez készített szakértői ajánlás szerint a támogatás „több okból sem tud olyan gyorsan életbe lépni, hogy a jogosultak reálisan valóban kihasználhassák a lehetőséget”.

Ráadásul a bankok, legutóbb az OTP is lényegében felfüggesztették a végtörlesztéshez kínált forinthitelek folyósítását. Ez végleg becsukta a kaput azok előtt, akik jó ideje nem adták le hitelkérelmüket valamelyik banknál.

Ha az ígéretnek megfelelően a héten lesz is kormánydöntés az ügyben, legfeljebb csak azok reménykedhetnek a kamattámogatásban, akik a hitelfelvétel legutolsó szakaszánál tartanak, tehát nagyjából már csak a hitelfolyósításra várnak. A bankok ugyanis nem fogják befogadni azok végtörlesztését, akik legkésőbb január 30-ig nem utalják át a végtörlesztéshez szükséges forintfedezetet.

Felhívásunkra több olvasónktól is levelet kaptunk (arra voltunk kíváncsiak, hogy eddig kaptak-e bármilyen tájékoztatást az ügyben). A válaszolók semmilyen tájékoztatást nem kaptak az ügyben, és többen jelezték, hogy a bankhiteles végtörlesztést azért nem indították el, mert Orbán levele után munkáltatói kölcsönre számítanak. Akik elindítottak banki hitelkérelmet, de a kölcsönt még nem folyósították nekik, azoknak azért okoz bizonytalanságot a helyzet, mert nem tudják, rájuk vonatkozik-e esetleg a tervezett kamattámogatás (ha igen, akkor szinte kizárólag ők lehetnek azok, akik élhetnek a támogatás lehetőségével).

Egyikük szerint a decemberi kormányfői levél „nem arról szól, hogy a kormány, mint globális brókercég, közvetít a bank és az ügyfél között”, hanem arról, hogy „a kormány segítséget kíván nyújtani az Ön devizahitelének rögzített árfolyamon való törlesztéséhez – kedvezményes kamatozású hitel formájában. Nos, mára ebből 2 százalékos kamattámogatás látszik realizálódni, nyilván akkor, és csak akkor, ha az adós hitelt kap. No, de kérem, eddig nem is igényelt! Nem, mert a kormányfő levelét megértve, bejelentkezett végtörlesztésre, és várja a munkáltató – jelesül a Kormány – értesítését.”