IMF: Vizsgáljuk az új jegybanktörvényt

2012.06.21. 11:51 Módosítva: 2012.06.21. 11:55

A nemzetközi szervezetek közösen vizsgálják a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény csütörtökön beterjesztett módosító javaslatát – közölte a Reuters hírügynökséggel Irina Ivacsenko, a valutaalap budapesti illetékese. Megerősítette, hogy megkapták a magyar kormány levelét az MNB-törvény legújabb módosításáról. A Parlamentnek csütörtökön beterjesztett törvénymódosító javaslatot az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság közösen fogja elemezni a következő napokban – idézi a Reuters a Portfolio.hu.

A törvénymódosítást csütörtökön Matolcsy György nyújtotta be, az új tervezet rendelkezik arról, hogy a monetáris tanács legalább öt-, legfeljebb kilenctagú testület.

A törvénymódosítás első pontja a devizatartalékkal kapcsolatos információkra vonatkozik. A javaslat szerint „a deviza- és aranytartalék mértékére, összetételére, a tartalékkezelés során kötött egyedi ügyletekre vonatkozó adatok, a tartalékkezeléssel összefügg döntések és belső szabályok – amennyiben azok nem minősített adatok – az MNB általi nyilvánosságra hozatalukig, de legfeljebb az adat keletkezésétől számított 10 évig nem nyilvánosak. Az adatok ezen határidőn belüli nyilvánosságra hozataláról az MNB elnöke dönt”.

A kormány mostani javaslata rendezi a nemzetközi szervezetek által kifogásolt hatáskör átrendezést is. Ezek szerint a monetáris tanács hatáskörébe tartoznak a stratégiai döntések, az operatív feladatok tehát a jegybank vezetésénél lesznek.

A törvényről a kormány tervei szerint két héten belül, vagyis július elejére dönthet a parlament. Ez azt jelenti, hogy akár már a nyáron megkezdődhet Magyarország és a nemzetközi szervezetek tárgyalása a készenléti hitelről. A bizakodás hatására jelentős forinterősödés kezdődött, az euró ára csütörtökön 285 forint alá került a devizapiacokon.