Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Januártól drágulhat az áram

2005.10.10. 09:46
A földgáz nagyfogyasztói árának novemberi emelése leghamarabb januárban jelenhet meg a villamos energia árában. A drágulás indokolt mértékét a piaci szereplők és az elemzők egyaránt 5-6 százalék körülire becsülik. A lakossági fogyasztók számára jó hír, hogy a GKM nem tervezi az alapdíj bevezetését.
A villamos energia árában januárban következhet be a legközelebbi korrekció, előre hozott emelésre sem a szakma, sem az elemzők nem számítanak. A gazdasági tárca tájékoztatása szerint a Magyar Villamos Művek Rt. eddig nem kezdeményezett árfelülvizsgálatot a novemberi nagyfogyasztói gázáremelés kapcsán, ám ha mégis így tenne, a revízió akkor is áthúzódna a jövő évre. Gordos Péter, a GKM főosztályvezető-helyettese érdeklődésünkre közölte, hogy a költségfedező árak miatt a villamosenergia-ipar tavaly is nyereséggel zárt, és ez várhatóan az idén sem lesz másként.

A nagyfogyasztói gázárak novembertől esedékes 19 százalékos drágulása önmagában olyan tényező, amely 2-3 százalékos végfelhasználói áremelkedést indokol, tekintettel arra, hogy a hazai áramtermelésben ezen tüzelőanyag részaránya mára 27-30 százalék körülire növekedett. A fűtőolaj világpiaci drágulása ugyanakkor nem növeli az áramtermelés költségeit, mivel az ezt használó erőművek szerepe Magyarországon marginális. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy - az inflációt és a januári áfacsökkentést is tekintetbe véve - 5-6 százalékkal drágulhat az áram jövőre, ám a legrosszabb esetet feltételezve is tíz százalék alatt marad az emelés mértéke. Sok függ attól, hogy a választási évben a politika mennyire szól bele az árak alakulásába - jegyezte meg az igazgató. Az áramszükségletüket a szabadpiacról beszerző nagyfogyasztók, a hatóságilag megállapított közüzemi tarifán vételező intézményi és vállalati fogyasztók, valamint a lakosság felhasználása nagyjából egyharmad-egyharmad arányt képvisel az energiamérlegen belül.

Ez azt jelenti, hogy a szabadpiacon vásárló nagyfogyasztók számára az árkorrekció mértéke attól függ, milyen alkut tud kötni az áram szállítójával. Ha nem sikerül egyezségre jutniuk, a nagyfogyasztó következmények nélkül visszatérhet a közüzemi díjszabáshoz. A "veszélyeztetett" kört a kis- és középvállalkozások, valamint az intézmények jelentik, szinte biztos, hogy számukra a tarifa emelkedik. A lakosságnál - amelynek kiszolgálását gyakorlatilag a paksi atomerőmű jelenlegi kilowattóránkénti 8,30 forintos tarifájára alapozzák - szerényebb mértékű lehet az áremelés. Kérdés, hogy megismétlődik-e a néhány évvel korábbi eset, amikor az Orbán-kormány úgy kerülte el a lakossági áremelést, hogy a nagykereskedő Magyar Villamos Művek Rt.-re terhelte a megnövekedett költségeket. Akkor ez több mint tízmilliárd forintos veszteséget okozott a vállalat számára, és ezt utólag kellett pótolnia az államnak. Az áramszolgáltató társaságok árrése mindenesetre nincs veszélyben, rendelet írja elő ugyanis, hogy azt minden évben az infláció mértékével növelni kell. A lakosságot érintő hír, hogy - a közszolgáltatásoknál szinte kivétel nélkül alkalmazott - alapdíj bevezetését jövőre sem tervezi a gazdasági tárca.

Reszler Zoltán, a Pannon Hőerőmű Rt. vezérigazgatója elmondta: csak a gázáremelésről szóló rendelet tanulmányozása után tudják megmondani, milyen költségnövekedés jelentkezik cégüknél novembertől. Úgy véli, az eddigi gyakorlatot kellene követni, azaz a gázáremeléssel párhuzamosan azonnal és az indokolt mértékkel növelni kellene az áram átvételi árát is.

Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke szerint elkerülendő, hogy ismét a februári áremelés technikáját alkalmazza a kormány. Akkor a 12,5 százalékos átlagos árkorrekciót aránytalanul osztották fel a szereplők között. A legkisebb költséggel kiszolgálható teljesítménydíjas közüzemi nagyfogyasztók számára 19-20 százalékos, az alapdíjas fogyasztók számára pedig 9 százalékos drágulást hozott a tavasz. Az elnök szerint is az 5 százalék körüli költségnövekedés jelenti azt a küszöböt, amikor már hozzá lehet nyúlni az árakhoz, ám ezt a szintet januárig nem érjük le. Ellentétben Nyugat-Európával, ahol valóságos árháború tört ki a fogyasztók és a szolgáltatók között. Csakhogy ott nem a termelés közvetlen költségei növekedtek, hanem a meggondolatlanul kiosztott szén-dioxid-kvóták miatt drágult a villamos energia. Az EU által kiadott levegőszennyezési engedélyek ugyanis kevésnek bizonyultak, a szabadpiaci kvótavásárlásra kényszerülő erőműtársaságok pedig háromszorosára hajtották fel az árat. Ezt a pluszköltséget azonnal be is építették a villamos áram árába. A nagyfogyasztókat tömörítő nemzetközi szervezet (ISIEC) emiatt most Brüsszel közbenjárását kéri az árak letöréséhez.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!