Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Drasztikus gázáremelés várható jövőre

2005.08.18. 10:13
Az idén már nem lesz gázáremelés, a következő árfelülvizsgálatra csak januárban lehet számítani - közölte Hatvani György, a gazdasági tárca helyettes államtitkára. A lakossági kompenzációs rendszert a jövő év első felében átalakítják, a jelenleg alanyi jogon járó támogatást a rászorultsági alapon folyósítják majd. Ez a támogatás a kisfogyasztók gázszámlájának jelenleg az egyharmadára rúg.
Duplájára nőtt a földgáz világpiaci ára az elmúlt három évben, ám a drágulásnak még koránt sincs vége - figyelmeztetnek elemzők. A pesszimizmus legfőbb oka, hogy a kereslet és a kínálat aszimmetrikus emelkedése hoszszú időre rögzülhet. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb prognózisa szerint a globális földgázfelhasználás évi 2,5-3 százalékos ütemben nőhet a következő 15 esztendőben. Ezzel a kitermelés egész biztosan nem lesz képes lépést tartani, különösen, hogy az óriás amerikai és brit földgázmezők kimerülőben vannak.

A szakértők ráadásul az OPEC mintájára komoly esélyét látják egy gázkartell kialakulásának, amelyet Oroszország és a közel-kelet nagy kitermelői alkotnának. Egy ilyen szerveződés a globális földgáztartalékok 68 százalékát ellenőrizné. A magas gázárat valószínűsíti a szállítási kapacitások tartósnak ígérkező szűkössége is. Elemzők szerint bár a korábbi évtizedek forrásszegénységét követően az utóbbi években jelentős beruházásokra került sor a gáziparban, ám ezek "beérésére" még várni kell.

Hozzá kell nyúlni a gázárakhoz

Mindez azt jelenti, hogy a kilátások sem rövid, sem hosszú távon nem túl kedvezők, s a hazai nyomott, hatósági gázárakhoz is valamikor hozzá kell nyúlni. Hatvani György helyettes államtitkár elmondta: a gazdasági tárca tervei között nem szerepel egy esetleges újabb idei árfelülvizsgálat, erre leghamarabb januárban lehet számítani. A földgáz árszabályozási kereteiről szóló GKM-rendelet szerint változtatásra általában évente kétszer van lehetőség. Az augusztus 1-jétől érvényes áremelést a rendkívül magas világpiaci árszint tette szükségessé.

A nagyfogyasztók ennek ellenére nem nyugodtak. Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke szerint tagvállalataik számára már az elviselhetőség határát súrolta az augusztusi áremelés is, amelynek következtében 7-10 százalékkal kapják drágábban a gázt. Érdekesség, hogy a legnagyobb mértékben éppen a legtöbbet fogyasztók sújtottak, noha fajlagosan az ő ellátásuk számít a legolcsóbbnak. A nagyfogyasztók a januári 12 százalékos és az augusztusi árkorrekció után újabbat már nem szeretnének. Igaz, az árszabályozás kategorikusan nem zárja ki egy harmadik évközi áremelés lehetőségét sem - jegyzi meg Szaniszló Mihály.

A Mol a kormány lépésére vár

A Mol Rt.-nek a gázüzletágon az első fél évben elért 42,4 milliárd forintos nyereségét az év végére lenullázhatja a beszerzési árak töretlen emelkedése. Mosonyi György vezérigazgató az olajtársaság idei év első hat hónapját értékelő tájékoztatóján már figyelmeztetett is erre, szerinte a kormánynak hamarosan lépnie kell az ügyben.

A gázárak - az oroszokkal kötött szállítási szerződés alapján - háromnegyed éves késéssel követik a világpiaci változásokat. Ennek alapján Varró László, a Mol vezető közgazdásza már szeptembertől markáns drágulást vetített előre, a földgáz importára ekkorra eléri a nettó 45 forint/köbméteres szintet, és tavaszra megközelítheti az 50 forintot is. Mindez egyben az jelenti, hogy a Mol ismét kénytelen lesz olcsóbban eladni a földgázt, mint amennyiért beszerzi.

Az importár 2004 januárja óta másfélszeresére nőtt, a hazai kitermelés eközben egyre csökken, már 16 százalékkal múlta alul a tavalyi első féléves szintet. Az olajtársaságnak ennek alapján kell befizetnie az emelt bányajárulékot, amelyből a rászorulók ártámogatását fedezi az állam. A termelés visszafogása és a bányajáradék-fizetési kötelezettség között nincs szoros összefüggés, a csökkenésért a kedvezőtlenebb földtani adottságok okolhatók. A Molnak nincs olyan kötelezettsége, hogy termeléstől függetlenül befizessen a kompenzációs kasszába.

A Mol költségei és a gázár-támogatási rendszer között nincs szoros összefüggés. Az olajtársaság a gáz piaci árát kapja meg, a számára megállapított gázár egy évre előre becsült világpiaci árszint figyelembevételével történik, amelynek évközi korrekciója a tényleges világpiaci folyamatok alapján mehet végbe - jelezte a helyettes államtitkár. A gázárakat az áfakulcsok januárra tervezett harmonizálása a mai állapot szerint nem érintené, azok megmaradnának a 15 százalékos szinten.

A bányajáradékból a GKM az év végéig 75 milliárd forintos bevételt vár, ezt az összeget csak a kompenzációra lehet elkölteni. A bányajáradék emelése nincs napirenden - erősítette meg Hatvani György, még akkor sem, ha a kizárólag a Mol befizetéseiből táplálkozó kompenzációs keret év végére kimerülne. Sok függ attól is, hogy mennyire lesz hideg a decemberi hónap.

A kisfogyasztók gázszámlájának a harmadát az állam állja

A lakossági ártámogatási rendszer a kassza állapotától függetlenül reformra szorul. A jelenleg évi háromezer köbméteres gázfogyasztásig alanyi jogon jár a kompenzáció, ám jövőre jövedelemfüggővé tennék a rendszert, mondván: olyanok is hozzájutnak az ingyenpénzhez, akik arra nem szorulnak rá. Jelenleg a kisfogyasztók gázszámlájának egyharmadát teszi ki az állami, pontosabban Mol-támogatás.

Az új kompenzációs rendszert a GKM az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériummal közösen dolgozza ki. Az első változat elkészítését követően a széles társadalmi körben egyeztetik majd a javaslatokat, valószínűleg jövő év első felében. Alapelv, hogy a támogatás egyszerűen igényelhető, az ellenőrzés pedig könnyen kivitelezhető legyen, s ne járjon sok adminisztrációval.