Miklós
-7 °C
2 °C

Megmarad jövőre a banki különadó

2006.06.10. 19:30
Jövőre is megmarad a hitelintézetekre és pénzügyi vállalkozásokra eredetileg két évre - 2005-re és 2006-ra - kirótt különadó, sőt a biztosítókra is kiterjesztik - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szombati ülésén Budapesten.
A pénzügyi szektornak a különadó mellett az újonnan bevezetendő szolidaritási adót is meg kell fizetnie. A különadóból 2007-re 50 milliárd forint bevételt vár a kormány. A bankok és pénzügyi vállalkozások ezen a címen 2005-ben 35,595 milliárd forintot fizettek be a büdzsébe.

Az intézkedés indoklása szerint a pénzügyi szektor nyereségének egy jelentős része az állam által nyújtott támogatások - kamattámogatás és adókedvezmény - keltette keresletnek köszönhető, így méltányos, hogy nagyobb mértékben járuljanak hozzá a költségvetési egyensúly helyreállításához.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások különadójáról szóló törvényjavaslatot 2004 novemberében fogadta el az Országgyűlés és a törvény 2005. január 1-jén lépett hatályba. Az érintett cégeknek a banki különadó címén 2005-ben és 2006-ban választásuk szerint vagy 8 százalék többlet társasági adót, vagy a kamatkülönbözet 6 százalékát kell befizetniük a büdzsébe.

A különadó kirovását bejelentésekor a bankszövetség elnöke diszkriminatívnak nevezte, amely sérti a versenysemlegesség elvét és a pénzügyi befektetők érdekeit. Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója pedig kilátásba helyezte, hogy a bankcsoport az intézkedésre válaszul a legnyereségesebb tevékenységeit kiviszi az országból.

Az időszakos különadó bevezetését egyébként 2004-ben a kormányzat azzal indokolta, hogy a pénzügyi szektor extraprofitra tett szert a magas belföldi kamatszint, valamint a lakástámogatási rendszer révén, s illendő, hogy ebből valamennyit visszajuttasson a költségvetésbe. A pénzügyi szektor tagjai közül csupán a biztosítók adóját nem emelték.

Gyurcsány Ferenc, aki akkor miniszterelnök-jelölt volt, kifejtette: a korlátozott időszakra való bevezetést az indokolja, hogy 2007-től olyan nagyobb EU-források érkeznek majd az országba, amelyek szükségtelenné teszik a banki különadó további fenntartását. A különadó egyébként olyan pénzügyi cégeket is sújtott, amelyek egyáltalán nem részesültek a lakástámogatási rendszer "áldásaiból", így például a lízingcégeket és faktorcégeket is.

A bankszektor 2005-ben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) gyorsjelentése szerint 387,6 milliárd forint adózás előtti profitot ért el, 20,4 százalékkal többet az előző évinél. A szektor adózott nyeresége a megemelkedett adóterhek miatt kisebb mértékben, 16,2 százalékkal 319,6 milliárd forintra bővült.

A szektor a csökkenő kamattrend ellenére megőrizte nemzetközi mércével mérve is rendkívül jó jövedelmezőségét: az átlagos eszközjövedelmezőség (ROA) az előző évi 1,97 százalékot meghaladva elérte a 2 százalékot, a tőkejövedelmezőség (ROE) ugyan kismértékben elmaradt az előző évi 23,39 százaléktól, de 22,67 százalékos mértéke még mindig magas.

Az idei első negyedévben a bankok 100,36 milliárd forint összesített adózott nyereséget könyveltek el, 4,8 százalékkal kisebbet, mint 2005 első negyedévében.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!