Ágnes
-11 °C
-4 °C

Bezár a debreceni dohánygyár

2004.01.27. 09:31
A Népszabadság értesülései szerint várhatóan bezárja debreceni dohánygyárát a Reemtsma. A társaság a jelek szerint részben a csökkenő cigarettafogyasztás miatt hagy fel az itteni termeléssel.
Átszervezi magyarországi tevékenységét a Reemtsma Debreceni Dohánygyár Kft. Ennek részeként a Reemtsma várhatóan bezárja debreceni cigarettagyárát. A Davidoff, a West, a Symphonia, a Moon, a Pakli, a Mustang és a Főnix cigarettamárkák azonban aligha tűnnek el a hazai boltokból, mert a Reemtsma a hírek szerint valamelyik környező országból látja majd el a magyar piacot.

Csökkenő kereslet

A Népszabadság szerint az angol Imperial Tobacco Group tulajdonában lévő Reemtsma döntésének hátterében részben az állhat, hogy a magyar cigarettapiac durván húsz százalékát ellenőrző debreceni céget különösen érzékenyen érintette a füstölnivaló drágulása. Termékei ugyanis zömében az alacsony árkategóriába tartoznak, így vevői nagyon árérzékenyek.

Uniós átszervezések

A kereslet visszaesése az Uniós csatlakozás után átszervezésekhez vezethet, és mivel az egri gyárat birtokló Philip Morris (PM) Csehországban, a debreceni dohánygyárat tulajdonló Reemtsma Szlovákiában, a pécsi üzemet működtető British American Tobacco (BAT) pedig Németországban is gyárt cigarettát, elképzelhetőek a közeljövőben hasonló gyárbezárások. Az erről szóló híreket azonban valamennyi érintett cáfolta.

Készeres adóterhek

Kétségtelen tény, hogy a cigaretta jövedéki adójának folyamatos emelése nehéz helyzetbe hozta a hazai dohányipart, 17 hónap alatt 95 százalékkal nőttek a gyárak adóterhei. A januári, 35 százalékos adóemelést a vevőik elvesztésétől rettegő gyártók egyszerűen "lenyelik". Az ágazatban dolgozók ugyanakkor az Uniós csatlakozás után a legális cigarettaforgalom húsz százalékos visszaesését és ezzel párhuzamosan a jelenlegi forgalom húsz százalékára rúgó feketekereskedelem megduplázódását jósolják, s tartanak a legális importtól is.

Az alacsonyabb adók miatt a nálunk dobozonként 440 forintba kerülő cigarettáért a szomszédos Szlovákiában 282 forintot, Szlovéniában pedig 380 forintot kell fizetni. Sőt, mivel Magyarországon az adószint magasabb az Európai Unió által megkövetelt, a kiskereskedelmi ár 57 százalékát kitevő minimumnál is, a Népszabadság szerint néhány régi tagállamban is olcsóbban lehet füstölnivalóhoz jutni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!