Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Jelentéktelen reálbér-növekedés várható jövőre

2003.12.12. 15:49
Az Ecostat szerint Magyarország gazdasági kilátásai javultak. 2004-ben a fogyasztói adók növekedése miatt hat százalékos infláció várható.
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint Magyarország középtávú gazdasági kilátásai javulnak, a reálfolyamatok kedvezően változnak. Idén a harmadik negyedévében megállt a gazdasági növekedés lassulása, a GDP 2,9 százalékkal nőtt. Az első háromnegyed évben a növekedés az előző évihez képest 2,7 százalékos volt. Kedvezőek az ipari termelés és a feldolgozóipari export tíz százalékos növekedéséről szóló jelentések, az építőipari termelés volumene gyakorlatilag elérte a múlt évi igen magas szintet, és a lakásállomány is bővül.

Növekvő infláció

Az Ecostat szerint a növekedés szerkezete a korábbinál kiegyensúlyozottabb, a fogyasztás bővülésének üteme folyamatosan mérséklődik. A reálkeresetek bővülése igazodik a teljesítmények növekedéséhez, mértéke ugyanakkor érzékelhető marad. Az előrejelzés az ideinél kedvezőbb világgazdasági élénküléssel számol. Az idei infláció várhatóan 4,6 százalék körüli lesz. A forint árfolyamának gyengülése tovább növelte az inflációs nyomást. A jövő évi inflációt elsősorban a fogyasztási adók módosulása fogja növelni, hat százalékos áremelkedést a valószínű. A lakossági fogyasztás idén magas dinamikával, hét százalékot meghaladó mértékben bővül. Jövőre összességében bruttó hét és fél százalékos keresetemelkedéssel lehet számolni, ami hat százalékos infláció mellett egy-másfél százalékos reáljövedelem növekedést jelent.

Mérséklődő deficit

A költségvetési politikát elsősorban a hiány csökkentésére tett törekvések határozták meg, 2003-ban az előző évinél nagyságrendileg alacsonyabb, ezermilliárd forint körüli államháztartási deficit valószínűsíthető. Ez GDP arányosan 5,4 százalékot jelent, ami 0,6 százalékkal haladja meg a kormány 4,8 százalékos célkitűzését. Jövőre hiány előreláthatóan négy százalékra csökkenhet. A hazai beruházások az év első kilenc hónapjában folyamatosan élénkültek, a növekedés összességében 2,1 százalékos volt, éves szinten három százalékos növekedésével számolnak az elemzők. 2004-ben a beruházások növekedése elérheti, kedvező esetben meg is haladhatja a hat százalékot. A mezőgazdaság kibocsátása 5-5,5 százalékkal lesz alacsonyabb az előző évinél. 2004-ben a mezőgazdasági termelés nyolc-tíz százalékkal nőhet, ezzel az ágazat teljesítménye elérné a 2001. évi szintet.

A külkereskedelmi mérleg hiánya nőni fog

A külkereskedelmi egyensúly továbbra is romló tendenciát követ, az export növekedési üteme nem kielégítő. A magyar kivitel volumenben öt, a behozatal tíz százalékkal növekedett az év első kilenc hónapjában, a külkereskedelmi mérleg hiánya elérte a 881,2 milliárd forintot, az első háromnegyed évben mintegy hetven százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi értéket. A világgazdaságban kibontakozó élénkülés nyomán mind az export, mind az import növekedési üteme a korábbinál néhány százalékponttal magasabb lesz. 2003-ban a kiskereskedelmi forgalom korábbinál mérsékeltebb ütemű növekedése várható. Éves szinten az értékesítés volumene nyolc százalék körül bővül. 2004-ben a bolti értékesítés növekedési üteme várhatóan elmarad az ideitől, a forgalom három-négy százalékos bővülésével várható. 2003 első háromnegyed évében a gazdasági aktivitás emelkedett. A gazdaságilag aktív népesség száma a harmadik negyedévben 4,2 millió fő, ami másfél százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának értékét. 2004-ben a gazdaságilag aktívak száma egy százalék körüli értékkel bővül.

Nem várható jelentős reálbér-növekedés

2003-ban - 4,6 százalékos inflációt feltételezve - tíz-tizenegy százalék közötti reálbér-növekedés várható. 2004-ben a keresetnövekedés jelentősen visszaesik. A versenyszféra hét-nyolc, a közszféra hat százalék körüli nettó keresetnövekedését feltételezve - hat százalékos infláció mellett - egy-másfél százalék körüli reálkereset-emelkedés prognosztizálható. 2003 első félévében a lakosság hitelállománya meghaladta a 2400 milliárd forintot. A tavalyi 67 százalékos emelkedést követően az év elején további 27 százalékkal nőtt a hitelállomány. 2003-2004-ben a lakosság pénzgazdálkodási magatartásában nem várható fordulat. 2004 végére a lakáscélú hitelállomány meghaladhatja az 1200 milliárd forintot.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.