Judit
-2 °C
8 °C

Nem változott az alapkamat

2005.11.28. 15:14
A várakozásoknak megfelelően a jegybank nem változtatott az alapkamaton, hat százalékon hagyta azt. A Monetáris Tanács szerint kedvezőek az inflációs kilátások.
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem nyúlt az irányadó kamathoz, így az továbbra is 6,00 százalék. Az elemzők és a devizapiaci kereskedők egyöntetűen az alapkamat tartását várták a mai üléstől, és a döntést megelőzően az idén már nem is számítottak változtatásra.

A kiadott állásfoglalás szerint a monetáris politika mozgásterét jelenleg a tartósan alacsony infláció és a potenciális ütem körüli gazdasági növekedés, valamint az egyensúlyi problémák állandósulása, és az abból fakadó pénzügyi piaci bizonytalanság határozza meg. A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs kilátások továbbra is kedvezőek. Az adóintézkedések átmeneti, elsősorban 2006-ban jelentkező hatása után 2007-ben várhatóan a 3 százalékos középtávú inflációs cél közelében alakul az éves árnövekedési ütem. Az iparcikkek körében az erősödő importverseny, az alacsony importált infláció, valamint a stabil árfolyam mitt tartós az árcsökkenés, ugyanakkor a szolgáltatások körében érdemben nem csökkent idén az infláció. Az év végén a fogyasztói árindex várhatóan az inflációs célsáv alja közelében lesz.

A világ más országaihoz hasonlóan az elmúlt hónapokban Magyarországon is jól megfigyelhető volt az olajár-emelkedés rövid távú inflációs hatása, mely jelentős mértékben hozzájárult a fogyasztóiár-index és a maginfláció közötti rés kinyílásához. A Monetáris Tanács a béralakulással kapcsolatban kedvező jelnek tekinti, hogy az olajárak emelkedése nem járt együtt a gazdasági szereplők inflációs várakozásának romlásával. A középtávú kilátások mellett több szempontból is fontos a rövid távú folyamatok értékelése. A 2006-os áfacsökkentés átmenetileg megnehezíti a valós inflációs folyamatok követését, ezért nagyobb hangsúlyt kap az inflációs előrejelzés változása, annak közgazdasági értékelése. A 2006-os inflációs előrejelzésnek az augusztusinál alacsonyabb értéke mögött döntő részben nem a makrogazdasági, vagy az alapvető inflációs folyamatok lényegesen eltérő megítélése, hanem bizonyos szabályozott árak, adószabályok kilátásba helyezett változása, valamint a nyers élelmiszerek várható áralakulásának módosulása áll.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.