Miklós
-7 °C
2 °C

Változatlan kilátások

2006.05.30. 09:43
Nem változtak a kis- és középvállalkozások kilátásai áprilishoz képest. Sok bizonytalanság jellemzi a kkv-kat, amelyek exportkilátásai jók ugyan, de dinamikus növekedésük gátja lehet az alacsony hazai kereslet. A cégek átmeneti fizetési nehézségeiket elsősorban a fejlesztések elhalasztásával, illetve pénzintézeti hitel felvételével tervezik megoldani.

Áprilishoz képest nem változott érdemben az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúraindexe: az előző havi 50,9 százalék után májusban 51 százalék lett a felmérés eredménye. Az Ecostat szerint a hazai vállalkozások üzleti trendje tavaly nyár óta töretlenül emelkedik, a mutató értéke az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest 11 százalékponttal nőtt.

Bizonytalansági tényezők

Májusban a hazai kis- és középvállalatok többségének komoly bizonytalansági tényezőt jelentett a gazdaság növekedése; a forint árfolyama és az infláció változása szempontjából bizonytalansági tényező a költségvetési kiigazítást szolgáló intézkedések konkrét hatása, mélysége és bevezetésének időpontja.


Klikk a képre!

A válaszadók negyven százaléka várta a következő hat hónaptól a nemzetgazdasági feltételek javulását, míg a szinten maradást egyharmaduk valószínűsíti. A válaszok megoszlásában szembetűnő, hogy a borúlátó előrejelzések alacsony aránya mellett egész évben viszonylag magas és stabil az optimista várakozások részesedése.

A saját vállalatuk rövid távú kilátásait kevesebben ítélték meg derűlátóan, mint áprilisban, és sokkal többen számítanak stagnálásra. A beszállítói lehetőségek megítélése is visszafogottabb az áprilisinál; a korábbi 22 százalékkal szemben májusban a cégek 19 százaléka bízik a sikeres együttműködés lehetőségében a nagyvállalatokkal.

Alacsony kereslet

A kis- és középvállalatok megítélése szerint tevékenységük bővítését döntő mértékben az alacsony hazai kereslet akadályozza. A cégek a korábbinál erősebb kritikával említik a tőkehiányt és ehhez kapcsolódva a bizonytalan gazdasági szabályozást. A külpiaci értékesítési viszonyok megítélése kedvezőbb. Stabilitásban bízik a kis- és középvállalatok 81 százaléka, bővülő exportlehetőségekre épít 19 százalékuk.

A cégek átmeneti fizetési nehézségeiket elsősorban a fejlesztések elhalasztásával, illetve pénzintézeti hitel felvételével tervezik megoldani. Termelése visszafogását a konjunkturális gazdasági környezetben mindössze 14 százalékuk alkalmazná. A kkv-k forgóeszköz-hitelezését a Széchenyi kártya közelmúltban felemelt értékhatára érezhetően javítani fogja az Ecostat elemzői szerint.

Stabil a beruházási hajlandóság

Májusban a kkv-k beruházási hajlandósága 42 százalék. A rövid távú fejlesztési szándékot összegző indexek tendenciája a fél évig tartó enyhe csökkenés után az utolsó három hónapban megfordult. A fejlesztések megvalósításához hitelt igénylő cégek aránya 45 százalék. A cégek beruházási tevékenységét fékező objektív tényezők sorában első helyen szerepel az elégtelen belföldi kereslet, a másodikon a jövőt övező bizonytalanság.

Áprilisban megállt az infláció csökkenése, az árak 2,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A várakozásoktól eltérő adat az élelmiszer és a zöldség, valamint az olaj árának emelkedése, a forint gyengülése és a januári áfacsökkentés mérsékelt hatása következményeként született. A kkv-szektor éves inflációs prognózisa 3,4 százalék, ami enyhén meghaladja az előző havi értéket.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.