Gusztáv
-4 °C
1 °C

A nagy cégek szerint rosszabb jön

2006.05.29. 12:00
Kismértékben tovább csökkent az Ecostat konjunktúraindexe: a mutató két egymást követő hónapban is 1-1 százalékkal lett alacsonyabb, mint az előzőben. Az elemzők szerint ez mérsékelten optimista gazdasági várakozásokra utal. A hazai gazdaság fejlődési esélyeit a kedvezőtlen egyensúlyi helyzet és a várható kormányzati intézkedéseket övező bizonytalanság gyengíti a száz legnagyobb szerint.

A kedvező növekedési kilátások fennmaradását jelzi az Ecostat májusi konjunktúraindexe az összeállítást készítő elemzők szerint. Bár a mutató második hónapja csökken, az 1-1 százalékos mérséklődés ellenére az index még mindig 50 százalék fölött - májusban 53 százalékon - van. Ennél tavaly november és idén január között volt alacsonyabban a mutató, amely 2004 májusa óta az 50-57 százalék közötti sávban mozog.

Bizonytalanság, nagyobb infláció

A számok mögött azonban jelentős vállalati bizonytalanságok vannak. A cégek az előrejelzés szerint nem bíznak abban, hogy sikerül teljesíteni a hiperalacsony inflációs célt. Márciusban és áprilisban a fogyasztói áremelkedés mértéke 2,3 százalék volt; a nagyvállalatok szerint 2006-ban a fogyasztói árak átlagos emelkedése 3,3 százalék lehet, bár saját maguktól csak 1,7 százalékos áremelést várnak.


Kattintson a nagyításhoz!

A konjunktúraindex szerint a makrogazdaság idei teljesítménye nagymértékben függ az államháztartási hiány tervezett szinten tartásától, a költségvetés kiigazítását célzó intézkedések hatékonyságától. A nagyvállalatok a második fél évre vonatkozó, a nemzetgazdaság teljesítményét előrejelző várakozásait a korábbinál óvatosabb állásfoglalás jellemzi. A hazai gazdaság fejlődési esélyeit a kedvezőtlen egyensúlyi helyzet és a várható kormányzati intézkedéseket övező bizonytalanság gyengíti - olvasható a jelentésben.

Lanyhuló beruházási kedv

A mérsékelt optimizmusra utal, hogy a tavalyi aktív beruházási tevékenység után az idén a beruházások közepes ütemű bővülése várható, a fejlesztési ráfordítások növekedése megközelítheti a 6 százalékot. A nagyvállalatok fejlesztési tevékenységét anyagi megfontolások nem korlátozzák, eszközparkjuk bővítését alapvetően az értékesítési lehetőségek változása határozza meg. A kilátások kedvezőtlenebbre fordulását jelzi, hogy a rövid távú fejlesztési szándékot megjelenítő mutató értéke 5 százalékponttal elmarad az éves átlagtól.

Az értékesítési lehetőségek beszűkülését jelzi az is, hogy az előrejelzések szerint a cégek 41 százaléka kismértékű felesleges termelési háttérrel fog működni - a maradék 59 százaléknál is elég a kapacitás a feladatokhoz -, így a nagyvállalatok a termelés esetleges felfutása miatt sem kényszerülnek az eszközállomány bővítésére.

Ilyen felfutásra egyébként is csak a cégek 54 százaléka számít (ez nem jelent érdemi változást az előző hónaphoz képest). Saját gazdálkodásának feltételeit csak a válaszadók negyven százaléka tartja kedvezőnek, ráadásul a belföldi kereslet élénkülésére csak 19 százalékuk számít (a külpiaci kereslet bővülését várja viszont a cégek mintegy fele). A válaszadók 35 százaléka arra számít, hogy az ország helyzete a következő hat hónapban észrevehetően romlik, igaz, 36 százalék kismértékű javulást vár.