Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Az utolsó hét kamatadó nélkül

2006.08.23. 11:12
Augusztus 31. az utolsó nap, amikor még kamatadómentesen helyezhetjük el összegyűjtött pénzünket, bár a jogszabályok még most sem egyértelműek. A bankok befektetési jegyeket, befektetéssel kombinált életbiztosításokat és minél hosszabb időre szóló lekötéseket ajánlanak, de jelzálogleveleket és kombinált betéti-befektetési megtakarításokat is választhatunk. A CIB az Index fórumában segít választani.

Még mindig bizonytalan, milyen megtakarítási módozatok kínálják a kamatadó leghatékonyabb kikerülését. A jogszabály szerint a kamatadó hatályba lépése - vagyis szeptember 1. - előtt elhelyezett megtakarítások első kamatfizetése még adómentes. Ezért egyes pénzintézetek több évre szóló betétlekötéseket is kínálnak, ám kérdéses, hogy ez valóban segíti-e az új adó elkerülését.

Lekötött betéttel csak egy évre ússzuk meg?

Mit kell tennünk a kamatadóval?
Semmit. A jogszabályok előírásai szerint a kamatadót a bankok számolják ki, vonják le és fizetik be az adóhivatalnak. A betéteseknek semmilyen adminisztrációs terhet nem jelent az új teher.

Egy 17 évvel ezelőtti úgynevezett törvényerejű szerint ugyanis az éven túli betétlekötések esetén is évente jóvá kell írni a kamatot - írja a Népszabadság. Ez azt jelenthetné, hogy hiába kötjük le a pénzünket három évre, a kamatadót csak az első évben ússzuk meg.

A jogszabály alkalmazásáról szakmai körökben is megoszlanak a vélemények, a különféle pénzintézetek is eltérően értelmezik az előírást. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) minden konstrukciót külön vizsgál, a Pénzügyminisztérium egyelőre nem adott választ arról, hogyan kell értelmezni a rendeletet. Jogászok arra figyelmeztetnek: a rendelet magát a kamatadót is tiltja, mert leszögezi, hogy a betéteket nem lehet adóval terhelni.

Befektetési jegy az utolsó napig

Azoknak, akik kamatadó szempontjából biztosabbra akarnak menni, és a hozamok terén nem félnek egy kis kockázattól, a nyílt végű befektetési alapok ajánlhatók. A befektetési alapokból származó hozambevétel ugyan kamat jellegű jövedelemnek számít, ám az adóváltozások előtt vásárolt nyílt végű befektetési jegyek hozama gyakorlatilag adómentes. Az első hozamrealizálás egyben az utolsó is, a hozamot a nyílt alapok egyben, a visszaváltáskor fizetik meg az ügyfeleknek.

A kifejezetten hosszú távon gondolkodók a nyugdíj-előtakarékossági betétek adómentességét használhatják ki. A bankok emellett a hagyományos betétes megtakarításokban gondolkodók kegyeit is keresik. Több pénzintézet 12 hónapos lejáratra hirdetett akciós kamatozású megtakarításokat, de 3-5-10 évre szóló pénzelhelyezési lehetőséget is kínálnak.

A jogszabály-értelmezésben itt is volt vita a szakmai szereplők között. Az egyes bankok - de még bankon belül is a különböző fiókok - sokszor eltérően tájékoztatják az ügyfeleket arról, csak fizetniük kell a jegyért az augusztus 31-ei határidő előtt, vagy meg is kell kapniuk addig az értékpapírt ahhoz, hogy adómentes legyen. A PSZÁF ezt a vitát tisztázta, a Felügyelet szerint a kifizetés, és nem a jegyek tulajdonba kerülésének időpontja a mérvadó. Aki tehát augusztus 31-én dönt úgy, hogy befektetési jegyben tárolja megtakarítását adómentesen, az sem késett el.

Jelzáloglevél, életbiztosítás és egy nyesz

A további megtakarítások közül - egyelőre úgy tűnik - a lejáratig mentes a kamatadó alól a jelzáloglevél, amelyet nem minden pénzintézet kínál az ügyfeleknek. Amelyik igen, annál akár 10 évre szóló értékpapírt is válthatunk. Ráadásul ez fix kamatozású konstrukció, tehát már a pénz elhelyezésekor tudhatjuk, mennyit fial a megtakarításunk a futamidő során.

A megtakarítással kombinált életbiztosítás szintén kamatadó nélküli hozamot produkál, azt ugyanis - akárcsak a nyílt alapok befektetési jegyeiét - egyszer, az úgynevezett eléréskor fizetik ki. Az ilyen kombinált életbiztosítás azért is tűnik jó megoldásnak, mert nemcsak kamatadómentes, ha augusztus 31-ig kötjük meg a szerződést, hanem egyelőre még szja-kedvezmény is jár a befizetett pénz után.

A kifejezetten hosszú távon gondolkodóknak emellett a nyugdíj-előtakarékossági számla ajánlható. Mindenki egy ilyen számlát vezethet úgy, hogy a hozama adómentes; több számla esetén ki kell választani, melyik hozamára kérjük az adómentességet.

Aki még mindig tanácstalan, annak augusztus 23-án a CIB szakértői az Index fórumában segítenek választani.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.