József, Bánk
-6 °C
0 °C

Csak egy számla lesz kamatadómentes

2006.08.15. 10:38
A szeptember 1-jétől hatályba lépő kamatadó elvileg nem érinti a nyugdíj-előtakarékossági számlákat, ám ez a mentesség minden ügyfélnek csak egy számlájára vontakozik. Akinek több van, választhat, melyik hozama után nem akar adózni. A rendelkezés a pénzintézeteknek jelent gondot és költségeket.

A pénzügyi tárgyú törvények módosítása, az úgynevezett "salátatörvény" a személyi jövedelemadózásról szóló törvényt úgy módosította, hogy az kihatott a nyugdíj-előtakarékossági számláról (nyeszről) szóló jogszabályokra is. A kamatadó, amelyet a kamatjellegű jövedelmet hozó, 2006. szeptember 1. után elhelyezett megtakarítások hozama után kell fizetni, elvileg nem vonatkozik ugyanis a nyeszre.

Azonban ha pontosabban elolvassuk a szabályozást, kiderül: egy ügyfél csak egy ilyen kedvezményes számlával rendelkezhet. Akinek több nyugdíj-előtakarékossági számlája is van, köteles bejelenteni, hogy melyik után kéri a kamatadó-mentességet. Ez a számla azt követően nyesz-r megjelölést fog kapni, míg a többi - kamatadóval terhelt hozamú - számla elnevezése nyesz marad.

A pénzintézetek szeptember 1. után három munkanapon belül kötelesek erről értesíteni az ügyfeleiket. Az elemzők szerint azonban már most látható hiányosságokkal rendelkezik a nyeszre vonatkozó törvény. A nyugdíj-előtakarékossági számla tehát kamatadómentes, de a tisztán forint megtakarítást tartalmazó számla adóköteles.

A bankok szerint a jogszabálynak ez a kitétele nem fogja hátrányosan érinteni a több számlával rendelkező számlatulajdonosokat. Inkább a pénzintézetek lesznek nehéz helyzetben, hiszen nekik kell megtudniuk az ügyfelektől, rendelkeznek-e további számlákkal, és ha igen, melyiket szeretnék nyesz-r-ként megjelölni, így az ő költségeik fognak jelentős mértékben megugrani.