Elemér
5 °C
16 °C

Újabb pofon: a Moody's is leminősített

2006.02.22. 18:28
Magyarország devizában és forintban fennálló "A1" hosszúlejáratú hitelbesorolásának kilátását az eddigi stabilról negatívra minősítette le szerdán a Moody's nemzetközi hitelminősítő. Az intézet a lépést hazánk egyre romló pénzügyi helyzetével indokolta. A cég 2002 novembere óta tartotta érvényben a stabil kilátást. A Fitch tavaly decemberben minősített le, az S&P január végén helyezte kilátásba a leminősítést.
A leminősítés indoklásában a Moody's jelzi, hogy az elmúlt években az államháztartási hiánycélokat rendre jelentősen felfelé módosították. A legfrissebb adatok alapján elemzői úgy látják, a két nagy politikai párt egyike sem mutat megfelelő mértékű elkötelezettséget az államháztartás átalakítására, valamint az egészségügyi és oktatási reform megkezdésére. Enélkül a londoni elemzők szerint - és ezzel más makrogazdasági szakértők is egyetértenek - nem kezdődhet el a költségvetés és az államháztartás konszolidációja, a folyamatosan 5 százalék fölötti GDP-arányos defciti lefaragása.

Az adóverseny lett a vesztünk

A hitelminősítő szerint a kibontakozott régiós adóverseny (a külföldi működőtőke-beáramlás vonzása céljából) megnehezíti a magyar kormány számára, hogy adóemeléseket hajtson végre a költségvetési bevételek növelése érdekében. Így lényegében csak a gyorsabb gazdasági növekedés által remélt magasabb adóbevételek segíthetnek a deficit csökkentésében. Ez a stratégia a Moody's szakértői szerint az elmúlt években láthatóan nem hozott sikert.

Az intézmény szerint Magyarországnak az ERM-II árfolyamrendszerbe való belépése valószínűleg a következő évtizedre csúszik. Ezt azt jelenti, hogy a minősítők nem számítanak 2012 előtti euróbevezetésre (az euró bevezetése előtt két évvel kell az ERM-II-höz csatlakozni). A Moody's szerint fokozott a forint elleni spekuláció veszélye, mert magas a külföldiek aránya a forintalapú állampapír-állományban, emellett romlanak a makrogazdasági fundamentumok.

Magasabb kamatszint kellene?

Az ilyen nyomás kivédésére megemelendő magyar kamatszint lassítaná a gazdasági növekedést, illetve csökkentené a költségvetési bevételeket, ami magasabb deficitekhez vezetne, emellett növelvé a kamatkiadásokat is.

Leminősítés kéthavonta

Nem a Moody's az első, amely nem sokkal a választások előtt hozzányúlt a magyar besoroláshoz. Tavaly december 6-án a Fitch "A-"ról "BBB+"-ra minősítette Magyarország hosszú távú devizaadósságát, a forintadósság besorolását pedig "A"-ról "A-"ra módosította stabil kilátások mellett.

Idén január 26-án a Standard and Poor's stabilról negatívra rontotta le Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságának kilátását az addigi stabil kilátás után. A korábbi hosszú lejáratú "A-", illetve rövid lejáratú "A-2" besoroláson ugyanakkor nem változtatott.

A szerdai Moody's-bejelentés tehát bő két hónap alatt a harmadik pofon a magyar hitelminősítésnek, ugyanakkor megjegyezendő, hogy a hosszú lejáratú devizára vonatkozó besorolása továbbra is két fokozattal jobb, mint az S&P-é, illetve hárommal kedvezőbb, mint a Fitch-é. A Moody's tehát egyfajta "felzárkózási lépést" tett ma, emiatt nem számít nagyon nagy meglepetésnek a döntés.

Újabb forintgyengülés

Annyiban azonban mégis váratlan a Moody's döntése, hogy a Fitch decemberi lépését követően az elemzők körében konszenzus volt arról: a választásokig már aligha változik bármely hitelminősítőnél hazánk besorolása. Egy múlt heti elemzői háttérbeszélgetésen is szóba került a Moody's választások előtti esetleges leminősítése, mint reális lépés.

Az eseményen részt vevő szakértők - Barcza György (ING Bank), Török Zoltán (Raiffeisen) és Vojnits Tamás (OPT Bank) - úgy vélekedtek, hogy egy ilyen lépés nem valószínűsíti nagyobb mértékű tőkekivonást. Néhány napig azobban kiszámíthatatlan mozgások, "mini-parák" várhatók a piacon, fogalmaztak.

A forint szerdán a bejelentésre 252,50-252,80 körüli sávból átmenetileg 254 fölé gyengült az euróval szemben. Fél hatra kissé visszaerősödött a forint, ekkor 253,40-253,70 körül alakultak az eurójegyzések, és az árfolyam később is beállt 253,5 forint körüli szintre.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.