De mi lesz a kitartott nőkkel?

2009.02.16. 11:46 Módosítva: 2009.02.16. 13:20
A hitelkártyájukat befagyasztották, a ruhapénzüket megfelezték, nincs többé személyi edző, luxus szépségszalon helyett csak olcsó külvárosi kozmetikusra futja, a szexuális életük meg romokban hever. Az emiatt felgyülemlett frusztrációt pedig egy segítő csoportban, és egy blogon vezetik le. A gazdasági válság áldozatai? Vagy elkényeztetett hárpiák összeomló félben lévő kasztja?

A DABA (Dating a Banker Anonymous), vagyis a Bankárokkal Randizók Anoním Csoportja egy olyan segítő csoport, mint mondjuk az Anoním Alkoholistáké, csak terapeuta nélkül. Az egykoron befektetőkkel, brókerekkel, a pénzügyi szektorban dolgozó top menedzserekkel futott nők heti rendszerességű 'csoportterápiákon' sírják el egymásnak, hogyan tette tönkre kapcsolatukat a pénzügyi válság és a nyomában kibontakozó recesszió. Bárokban vagy éttermekben jönnek össze, ahol megosztva egymással szívszorító töténeteiket közösen dolgozzák fel azt a szörnyű csapást, hogy miután az FBF-nek (Finance BoyFriend-nek), azaz Finanszírozó Faszinak (FF) nevezett milliomosok és milliárdosok elvesztették vagyonuk nagy részét, lapátra tették őket, vagy egyszerűen csak kevesebb pénzt költenek rájuk. A csoport a huszas éveik közepét vagy végét taposó nőkből áll. A rendszeres személyes találkozásokon kívül pedig blogot is írnak a http://dabagirls.com címen, amelynek ugyanaz a funkciója mint az offline beszélgetéseknek.

Félnek a feministáktól

A hitelválságnak köszönhetően érzelmi ronccsá váltak a pénzügyi szektorban dolgozó vezető beosztású FF-jeik, mondta el az anoním csoportot tavaly novemberben létrehozó Laney Crowell szépségtanácsadó, és Megan Petrus jogász. Petrus barátja, aki az egyik nagyobb bank derivatívokkal kereskedő brókere volt, és akivel már nyolc hónapja randizott, tavaly év elején hirtelen többet kezdett el foglalkozni az elbocsátott munkatársaival, mint a 27 éves barátnőjével, akinek az édesapja éppen akkoriban kapott szívinfarktust, mesélte el Petrus a New York Timesnak. „Egy olyan helyet szerettünk volna létrehozni, ahol a feministák vizsgáló tekintetétől távol oszthatjuk meg egymással történeteinket arról, hogy a jelzálogpiaci válság hogyan tette tönkre a szerelmi kapcsolatainkat” - írják a szerzők oldalukon. „Amikor úgy éreztük, hogy a gazdasági válság áldozataivá váltunk, úgy tettünk, mint ahogy minden magát kifejezni képes ember tesz. Kommunikálni kezdtünk, hogy megosszuk egymással a problémáinkat.”

A blogoldalon olyan szívfacsaró történeteket olvashatunk, mint hogy a hétvégi európai kiruccanások, vagy operába menés helyett marad a tévénézés, hogy az imádott FF le ne maradjon egyetlen, a pénzügyi szektorral kapcsolatos hírről sem.

Ők nem erre szerződtek

„Kevesebbet jön a babyszitter, a hitelkártyámat félbe vágták, a belvárosi, teljes körű szolgáltatást nyújtó luxus wellness-és szépségszalon helyett marad az olcsó külvárosi kozmetikus, ahol a sok agyonsminkelt, rózsaszínkabátos nőt egyszerűen beültetik egy szűk kabinba.” – írja a blogoldalon egy bejegyzésben Cathy, miután bankár férjének jövedelme 75 százalékkal csökkent január óta.

A 26 éves Dawn Spinner Davis élete akkor omlott össze, amikor a 28 éves, magánvagyon-kezelő menedzser párja, akihez november elsején ment feleségül, egyszercsak abbahagyta kedvenc időtöltését, a golfozást. „Az egyik legjobb barátja ekkor azt tanácsolta nekem, hogy az én feladatom megnyugtatni őt, és tenni azért, hogy ne haljon meg 35 évesen” – panaszolta el Davis. „Én egyáltalán nem erre szerződtem” – tette hozzá az összetört 26 éves nő.

Divatos manapság a pofátlan Wall Street-i visszaéléseken gúnyolódni, így sokan úgy vélik, hogy az oldal – amelyen hemzsegnek mind az empatikus, mind a feministák mélységesen megvető kommentjei – valójában a korszellemet kifejező szatíra.

Mohó bankár számító nőt érdemel

Az amerikai Nemzeti Közszolgáltai Rádió oldalán azt írják a csoportról és blogjukról, hogy a vállalkozás valójában egy média hack, az oldalt létrehozók szeretnének leszerződni egy TV showra, vagy egy könyv megírására. „Ezek a nők valójában valami reality showra készülnek, mondjuk „Egy vásárlásfüggő vallomásai” címmel.” A gawker.com-on elkényeztetett hárpiák összeomló félben lévő kasztjának nevezik őket, akiknek az FF-jeik ugyanolyan mohón és felelőtlenül herdálták a pénzt, mint ahogy azt összehordták maguknak a válság előtt.

Azért persze még maradt a bankárok vonzerejéből, mert ahogy az egyik alapító, Megan Petrus kifejtette: „igazából nem is a 200 dolláros vacsoráról, vagy a Bergdorf Goodmanban (luxusáruház New York Manhattan negyedében, az Ötödik sugárúton) vásárolt ajándékokról van szó. Az a jó bennük, hogy ők az igazi alfahímek. Agresszívek, imádják a kihívásokat, nem lehet nekik nemet mondani, magabiztosak, mindenki tiszteli őket, és mindettől még misztikusak is.”

Írjon, ha úgy érzi, hogy a gazdasági válság miatt hagyta el önt misztikus alfahímje, vagy amióta 3000 alá ment az OTP részvények ára, azóta kevesebbet költenek önre. Írjon akkor is, ha ön egy, a pénzügyi szektroban dolgozó misztikus alfahím, és a válság miatt lépett le reprezentatív barátnője, mert az utóbbi időben már csak Liszt Ferenc téri vacsorákra tellett.