Könyvekre, lovakra ment a befektetők pénze

2009.02.26. 07:38 Módosítva: 2009.02.26. 07:38
Az amerikai nyersanyagpiaci tőzsde felügyelet (CFTC) Paul Greenwoodot és Stephen Walsht összesen 1,3 milliárd dollárra rúgó csalással és hűtlen kezeléssel vádolta meg. A hatvanas éveiket taposó határidős piaci kereskedők könyvekre, lovakra és házakra költötték a befektetők pénzét.

Szerda reggel tartóztatták le a hatvanas éveiket taposó határidős tőzsdei kereskedőket. A két üzletembert összesen 1,3 milliárd dolláros csalással gyanúsítják, jelentette be az FBI.

A vád szerint 1996 óta Walsh és Greenwood 1,3 milliárd dollárt gyűjtött befektetőktől többek között a Westridge Capital Management és a WG Trading Investors számára. A befektetők úgy tudták, hogy pénzükkel index arbitrázs ügyleteket hajtanak végre, eközben azonban 553 millió dollárnyi pénzösszeget szivattyúztak ki egyéb felhasználásra.

Ebből állítólagosan 160 millió dollárt a két személy saját magánkiadásaik fedezésére fordították - állítja a CFTC. Ritka könyveket, lovakat vásároltak, Walsh neje pedig 3 millió dollár értékben kapott ajándékba egy rezidenciát. A becsapott befektetők között nyugdíjpénztárak, egyetemi alapok is találhatók, melyek 668 millió dollárt pumpáltak a vádlottak üzleteibe.