Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Már ötven éve tart a Madoff-csalás

2009.01.16. 14:11
Újabb különös fordulatot vett a világ eddigi legnagyobb pilótajátékaként elíresült Madoff-ügy: a vizsgálódások során ugyanis semmiféle bizonyítékot nem találtak arra nézve, hogy a 70 éves volt Nasdaq-elnök valaha is akárcsak egy részvényt is vett volna az ügyfelei nevében.

Madoff saját bevallása szerint a pénzügyi tanácsadó cége egy pilótajáték-sémán alapult, melynek segítségével legalább 50 milliárd dollárt szipkázott ki a világ minden tájáról érkező befektetőktől. A párhuzamosan működő brókercég könyvei azonban egészen megdöbbentő tényekről adtak tanúbizonyságot: a csaknem 50 éves működése alatt soha egyetlen egy üzletet sem kötöttek a tanácsadó cég megbízásából.

Az üzletember károsult ügyfelei évente több száz igazolást kaptak arról, hogy a brókercég milyen üzleteket kötött, ám sosem esett bennük arról szó, hogy ezek a tanácsadó cég megbízásából születtek volna. A felügyeleti szervek 1960-ig visszamenőleg nézték át a társaság könyvelését, ám nincs arra bizonyíték, hogy a befektetési tanácsadó valaha is adott volna megbízást: úgy tűnik, mintha az ügyletek a brókercég saját hatáskörében születtek volna.

A károsultak évente több száz, néha ezer elszámolást is kaptak arról, hogy a tanácsadó részvényeket vásárolt és adott el haszonnal, ám a jelek szerint ezek egytől egyig hamisak voltak. Ha ez igaz, a világ egyik leghosszabban működő csalásáról van szó.