Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Spielberg pénzével is játszott Madoff

2008.12.18. 21:06
Jótékonysági szervezetek tűnnek el, mert elvesztették teljes vagyonukat a Bernard Madoff által fémjelzett csalássorozatban. Főleg a zsidó alapítványokat érintette érzékenyen a csalás, mert Madoff nagyon sok manhattani szervezetnél dolgozott portfólió-menedzserként.

Kettős könyvelést folytatott Bernard Madoff, az 50 milliárd dolláros kárt okozó piramisjátékszerű csalással gyanúsított volt tőzsdevezető. A veszteségeket úgy tüntette el ügyfelei előtt, hogy meghamisította cége papírjait. A két könyv közül az egyikben a valódi tranzakciók szerepeltek, a másik pedig kifejezetten az ügyfelek számára készült, és persze hatalmas sikereket mutatott.

Tönkretett alapítványok

Időközben az is kiderült, hogy nem csak a bankok a világ eddigi legnagyobb csalásának áldozatai. A csalássorozat óriási károkat okozott például alapítványoknak, jótékonysági szervezeteknek. Különösen a zsidó alapítványok érintettek, hiszen Bernard Madoff központi szerepet játszott a manhattani zsidó jótékonysági szervezetek életében, sok alapítványnál dolgozott portfólió-menedzserként.

Bernard Madoff

A csalás okozta megdöbbenést tükrözik Gary Tobinnak, a Zsidó és Közösségi Kutatások Intézete elnökének szavai: "a zsidó világban egy nagy, központi játékost kaptunk el, félelem és bizonytalanság keletkezett az egész rendszerben. Olyan ez, mint amikor az ember testvéréről kiderül, hogy gyilkos".

A csalás következményeit egyelőre nem lehet felmérni, de egyes elemzők szerint még évekig érezhető lesz a hatása. Carl és Ruth Shapiro Családi Alapítványa 145 millió dollárt vesztett. Az alapítvány volt az egyik fő támogatója a bostoni szépművészeti múzeumnak, a Brandeis egyetemnek és egy egészségügyi központnak. Carl Sharpio magánvagyonát is Madoffra bízta, 545 millió dollár kezelését bízta a cégre. Ráadásul Carl Sharpio már 50 éve volt Madoff barátja.

A Chais Family Foundation évente 12,5 millió dollárt juttatott el izraeli és volt Szovjetunió területén élő zsidó szervezetekhez, most kénytelen felszámolni tevékenységét és elbocsátani alkalmazottait. De a Nobel-békedíjas Elie Wiesel Humanitás Alapítványa is 37 millió dollárt veszített.

Ez most különösen rosszul jön a jótékonysági szervezeteknek, hiszen a gazdasági válság miatt kevesebben adakoznak, ugyanakkor a recesszió miatt megnövekszik az igény az ilyen szervezetek munkájára. Sok alap kénytelen megszüntetni működését, sok adakozó visszafogja adományát.

Olyat már láttunk, hogy valami rossz történik az alapítványokkal, de az elmúlt években nem volt olyan, hogy az szervezetek egyszerűen eltűnnek – – nyilatkozta a Reutersnek Michael Nilsen, az Association of Fundraising Professionals igazgatója.

Hollywoodi hírességek is megjárták

Eric Roth forgatókönyvíró, Steven Spielberg és Jeffrey Katzenberg rendezők is az áldozatok között vannak. Eric Roth – ő írta a Forrest Gump forgatókönyvét, hétfőn pedig Golden Globe-díjra jelölték a The Curious Case of Benjamin Button című film forgatókönyvéért – teljes vagyonát bízta Madoff cégére. "Én vagyok a világ legnagyobb vesztese" – nyilatkozta Roth. Azt azonban nem árulta el, mennyi pénzről van szó.

Az évekig tartó csalássorozat olyan szupergazdag hollywoodi hírességeket is elért, mint Steven Spielberg és Jeffrey Katzenberg, a Dream Works stúdió vezetőit. Kettőjük Wunderkinder alapítványának pénzügyeit bízták Madoffra. A Newsweek szerint az alapítvány vesztesége 100 millió dollár felett van.

Évekig, titokban

Az amerikai pénzügyi szervezet, a SEC évekig semmit nem tett Madoff cége ellen, pedig az első jelzések a csalásról már 1999-ben megérkeztek hozzá. Christopher Cox, a SEC elnöke elismerte, hogy a Madoff-botrány óriási kudarc ügynöksége számára, többszörösen hibáztak a szakértők az ügyben. 1999 óta egyszer sem ellenőrizték a Nasdaq volt elnökének cégét. A SEC mostani nyomozása megállapította, hogy Madoff 2006-ban félrevezette a szervezetet amikor pénzügyei, befektetései után érdeklődtek – írja a Wall Street Journal.

Az is kiderült, hogy a háromszemélyes auditáló cég, melynek egyedüli ügyfele Madoff volt, már 15 éve nem végez auditálást. Ezt maga a Friehling & Horowitz jelezte évente az auditorokat felügyelő hatóságoknak, engedélyt sem kértek a tevékenységre. Az azonban érdekes, hogy Madoff cégével kivételt tettek, a dokumentumokból kiderül, hogy például 2006-ban is auditálták a céget. Emiatt a hatóságok etikai vétség miatt vizsgálódnak.

Bernard Madoffot végül múlt csütörtökön tartóztatták le, miután bevallotta fiainak, hogy 50 milliárd dollárt sikkasztott el befektetőitől. A piramisjáték azután omlott össze, hogy ügyfelei hétmilliárd dollárt követeltek tőle, amit már nem tudott megadni. Azóta óvadék ellenében szabadlábon, de házi őrizetben védekezhet.

A csalássorozat nem jött jól a piacoknak a mostani pénzügyi válság közepén, amikor amúgy is nagy a bizalmatlanság a pénzügyi intézetek között. Többen a pénzügyi felügyeletet is hibáztatják, amiért nem tudta megakadályozni a csalást, pedig érkeztek bejelentések hozzá. A tőzsdékre és pénzügyi életre gyakorolt hosszútávú hatásokat még egyelőre nem lehet látni, az mindenesetre kérdéseket vet fel, hogy 2008-ban hogyan lehetett ilyen nagymértékű pilótajátékszerű sikkasztást végrehajtani.  • Vennék
  • Hírek