Senki nem tudott a világ legnagyobb csalásáról

2008.12.16. 14:40
Saját családja sem tudott arról, hogy Bernard Madoff dollármilliárdokat sikkasztott el évek alatt. Fiai magas pozícióban voltak cégénél, de a cégvezető Madoff saját maga intézte az üzletnek ezt a részét. Ötvenmilliárd dollárnyi kár érte a befektetőket. Miért nem vizsgálódott az amerikai pénzügyi felügyelet, amikor voltak intő jelek?

Az amerikai pénzügyi felügyelet, a SEC csak akkor szerzett tudomást a világ legnagyobb befektetési csalásáról, amikor Bernard Madoff bevallotta azt az FBI nyomozóinak.

A Ponzi-séma

Amerikában Ponzi-sémának nevezik azt, a piramisjáték elve alapján működő, a befektetők naivitását kihasználó csalási szisztémát, amikor hatalmas profitot ígérnek a befektetőknek, de a pénzeket valójában nem fektetik be, és a szédületes haszon által vonzott újabb befektetők pénzéből mindig az előző kör befektetőit fizetik ki. A rendszer egy idő után összeomlik a saját súlya alatt. Az olasz születésű Charles Ponziról nevezték el, aki a 20. század elején óriási méretű csalást hajtott végre e séma alapján.

Pedig a felügyeletnek lett volna jogosítványa ellenőrizni a több milliárd dollárt kezelő céget, a Bernard L. Madoff Investment Securitiest. Pénzügyi elemzők már évek óta gyanakodnak, hogy Madoff Ponzi-sémával kezeli a nála befektetett pénzeket. 1999-ben még egy levél is eljutott a SEC-hez, melyben ezzel vádolták a céget. De a felügyelet még csak rutinellenőrzést sem tartott – írja a Washington Post.

Bernard Madoffot végül múlt csütörtökön tartóztatták le, miután bevallotta fiainak, hogy 50 milliárd dollárt sikkasztott el befektetőitől. A nyomozás még csak most kezdődött, így még nem világos, hogy kik voltak benne a csalásban, pontosan kik az érintettek és valójában mennyi pénzről van szó.

Miért nem gyanakodtak?

Madoff valószínűleg azért úszta meg az ellenőrzéseket, mert a csalásokkal párhuzamosan legális üzletmenetet is folytatott. Cégének jelentős ügyfelei voltak, ő maga pedig jó hírű üzletember volt, aki kapcsolatot talált a legnagyobb befektetőkkel. Segített megalapítani a Nasdaqot, jól ismerte a befektetési üzletre vonatkozó jogszabályokat. Nagyon jó kapcsolata volt befolyásos emberekkel.

Közben a háttérben lassan kiépítette saját külön üzletét, mint befektetési tanácsadó. Mindezt tette abban az időben, amikor még a jogszabályok lehetővé tették a privát, ellenőrizetlen tranzakciókat. A SEC adatai szerint Madoff nem is regisztrálta magát, mint befektetési tanácsadó, egészen 2006 szeptemberéig. A nyomozás korai szakaszában még az sem biztos, hogy Madoffnak nem volt-e egy olyan befektetési tanácsadói üzlete is, mely egyáltalán nem volt bejegyezve.

A SEC az alapján választja ki az ellenőrizendő cégeket, hogy milyen kockázatot hordoznak. A legmagasabb kockázatú cégeket háromévente ellenőrzik (ebbe a kategóriába tartozik a bejegyzett befektetési tanácsadók 10 százaléka), a többit esetlegesen. 1998 és 2002 között a felügyelet arra törekedett, hogy minden céget ellenőrizzenek legalább ötévente egyszer, az újonnan bejegyzetteket pedig megalakulásuk utáni első éven – nyilatkozta Lori A. Richards, a SEC illetékes részlegének igazgatója. Richards ugyanakkor nem akart nyilatkozni Madoff cégével kapcsolatban.

Elemzők szerint a SEC-nek ellenőriznie kellett volna Madoff cégét, hiába nem volt magas kockázatúként besorolva. Sok volt ugyanis a szokatlan körülmény a cég körül: minden évben tíz százalék feletti volt a növekedés, és egy olyan kicsi cég auditálta, melynek nem voltak jelentősebb ügyfelei a Wall Streeten. Az auditorcég székhelye egy apró iroda, Madoff volt az egyetlen ügyfelük. Összesen három alkalmazott dolgozott a cégnél, köztük a 78 éves floridai auditor és egy titkárnő.

Ha auditoráról nem is hallott eddig senki, Madoff ügyfelei viszont a legnagyobb bankok és vállalatok voltak: az egyik legnagyobb áldozat a HSBC lehet, a Financial Times értesülése szerint egymilliárd dollárt bukott el. A Royal Bank of Scotland vesztesége 600 millió dollár körül van, a Man Groupé 360 millióra rúg.

A kétfős cég

A kérdés persze az, hogy egyedül vitte-e véghez az ötvenmilliárd dolláros csalássorozatot a 70 éves Madoff. Az nyomozók szerint semmi nem utal arra, hogy fiai és családtagjai tudtak volna az egészről. Madoff ugyanis szinte egész családját bevette cége legális részébe. Két fia, Andrew és Mark iskoláik elvégzése után magas beosztásban kezdtek el dolgozni apjuk cégénél, Bernard Madoff testvére, Peter szintén magas rangú igazgató volt. Peter lánya volt a vállalat jogásza, és harmadik testvérüknek fia, Charles Weiner is a cégnél dolgozott.

Madoff is azt állítja, hogy cégénél egyedül ő tudott a csalásról. Ezt némiképp alátámasztja, hogy egyik fia is jelentős összeget fektetett be azokba a számlákba, melyeket Madoff személyesen kezelt – írja a New York Times. Madoff december 10-én vallotta be fiainak, hogy piramisjáték-szerű csalássorozattal 50 milliárd dollárral károsította meg befektetőit. A tranzakciókat állítólag európai partnereken keresztül intézték, valószínűleg már sok éve.

Andrew és Mark felhívták a család barátját, Martin Flumenbaum jogászt. Miután elmondták neki apjuk vallomását, Flumenbaum azonnal felhívta az amerikai pénzügyi felügyeletet. Másnap reggel, vagyis csütörtökön a két fiú találkozott az FBI nyomozóival. Az FBI két ügynököt küldött apjuk lakására, aki nekik is bevallotta a csalást. Bernard Madoffot ezután tartóztatták le.

Csütörtök óta Madoff nem beszélhetett családtagjaival – bár óvadék ellenében azóta szabadlábon van –, mert ők tanúként szerepelnek az ügyben, és a hatóságok félnek attól, hogy befolyásolhatják őket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla