50 milliárdos sikkasztással vádolják a volt Nasdaq-elnököt

2008.12.12. 16:36
A rendőrség 50 milliárd dollárnyi kárt okozó sikkasztás vádjával őrizetbe vette Bernard Madoffot, a Nasdaq korábbi elnökét az Egyesült Államokban. A gyanú szerint pilótajátékszerű ügyletről volt szó, azaz a korai belépők magas hozamát a későbbi befektetők pénzéből fizették ki.

Bernard L. Madoff a tőzsdeelnöki székből való távozás után továbbra is a Nasdaq OMX csoport jelölő bizottságának tagja maradt, de a pénzvilágban a saját magáról elnevezett Bernard L. Madoff Investment Securities befektetési alap létrehozójaként talán még jobban ismerik. Az immáron 70 éves Madoff 1960-ban alapította vállalkozását.

A sikkasztási vád szerint az egyfajta pilótajátékként jellemezhető eljárásban (úgynevezett Ponzi-séma) egy másik, spekulatív alap/hedge fund is érintet volt - ezt szintén Madoff irányította, csak éppen ugyanazon épület egy másik emeletéről. Idősebb alkalmazottainak állítólag azt mondta szerdán Madoff, hogy "az egész csak egy nagy hazugság", és hogy alapvetően mindez egy óriási pilótajáték, amelynek becsült befektetői vesztesége körülbelül 50 milliárd dollár - legalább is az ellene tett bűnvád szerint.

A Ponzi-séma néven ismert módszer működési elve szerint a korai belépőknek igen magas nyereséget ígérnek be, akiket a később belépő befektetők pénzéből fizetnek ki. Az ügyészek értékpapírral elkövetett csalással vádolják a 70 éves üzletembert, amelyért 5 év börtön, és akár 5 millió dolláros büntetés is járhat.

Madoff cége 11-25 ügyféllel állhatott kapcsolatban, és mintegy 17,1 milliárd dolláros vagyont kezelhetett. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) tájékoztatása szerint gyakorlatilag az alap teljes vagyona hiányzik. Az ügyészség szerint Madoff "titokzatoskodott" az alap tevékenységével kapcsolatban, a pénzügyi kimutatásokat például "elzárva és lakat alatt" tartotta.

A Bernard L. Madoff Investment Securities több mint 700 millió dolláros tőkével rendelkezik a társaság honlapja szerint, amely szerint a feddhetetlen, etikus szabályok, amelyek mindig fémjelezték a céget, Madoff személyes szívügyei is egyben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás