A csehek épp most hoznák létre a magánnyugdíjpénztárakat

2010.12.01. 23:02
Magánnyugdíjalapok létrehozását mérlegeli a cseh kormányzat, kötelező lenne a belépés, a nyugdíjjárulék egyre nagyobb része menne a nyugdíjalapokba. Pont az ellenkezője történik ott, mint ami nálunk zajlik.

Magánnyugdíjalapok létrehozását mérlegeli a cseh jobbközép kormány - derült ki abból a nyugdíjreform-tervezetből, amelyet a prágai munkaügyi és népjóléti minisztérium dolgozott ki.

A javaslat alapján a társadalombiztosítás járulékainak egy részét a jövőben magánnyugdíjalapokba irányítanák át.  A bruttó bérek 28 százalékát kitevő társadalombiztosításból 2013-ban 3 százalék menne az újonnan létrehozandó magánnyugdíjalapokba. Ez az arány 2019-ig 5 százalékra emelkedne.

"A reform kulcseleme, hogy a nyugdíjbiztosítás magánalapú pillérébe kötelező lenne a belépés. A javaslatról azonban még folyik a vita" - közölte a munkaügyi és népjóléti minisztérium szóvivője szerdán.

A minisztérium egy garantált hozamú alap létrehozását is mérlegeli, amely kizárólag a Cseh Köztársaság által kibocsátott állampapírokba ruházna be. A tárca becslése szerint a társadalombiztosítás egy részének az átirányítása a magánnyugdíjalapokba 2013-ban mintegy 30 milliárd koronával csökkentené az állam bevételeit. Ezt a bevételkiesést a munkaügyi tárca azzal kompenzálná, hogy a jelenleg 10 és 20 százalékos sávú forgalmi adót a jövőben 19 százalékos egységes adókulccsal helyettesítenék.

Csehországban évek óta folyik a vita a nyugdíjrendszer reformjáról, s több elképzelés is napvilágot látott.

"Az előkészítés alatt álló nyugdíjreformot olyan lényeges ügynek tekintjük, hogy az érdekegyeztető tanácsban az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párttal is meg kívánjuk vitatni" - jelentette ki Jaromír Drábek munkaügyi és népjóléti miniszter.

A sajtóba kiszivárgott értesülések szerint a kormány gazdasági miniszterei már megegyeztek a nyugdíjreform menetrendjében. Petr Necas miniszterelnök szerint a kulcsfontosságú koalíciós tárgyalásokra ebben az ügyben várhatóan januárban kerül sor.

Az új nyugdíjrendszert a cseh kormány 2013. január 1-jén kívánja bevezetni.

Magyarországon pontosan az ellenkezője zajlik annak rohamtempóban, mint amit a csehek most akarnak csinálni.