EasyJet fel, Ryanair le

2011.07.25. 16:35
Vegyesen zárult a második üzleti negyedév a fapados légitársaságoknál: míg az EasyJet majdnem ötödével megemelte az éves profit-várakozását, addig a fő versenytárs RyanAir a vártnál kisebb nyereséget ért el, amit a növekvő üzemanyagárakkal magyaráz.

A részvények ára is megugrott a piacon, amikor az EasyJet bejelentette, 18 százalékkal megemeli az idei évre várt nyereség összegét - adta hírül a BBC. A második negyedév bevétele a tavalyi hasonló időszakhoz képest 23 százalékkal, 935 millió angol fontra nőtt, miután a légitársaság növelte a járatai számát.

A cég szerint jól működik az új stratégia, aminek a keretében több üzleti utast próbálnak elérni - az ő számuk 20 százalékkal növekedett a negyedévben.

A légitársaság most 200 és 230 millió font közötti nyereséget vár az idei évre, míg az elemzők csak 179 millióra számítottak.

Az összes utas létszáma 17,3 százalékkal nőtt - ez a több járat mellett annak is köszönhető, hogy 2010-ben a második negyedévre esett az izlandi vulkán kitörése, ami számos járatot a földre kényszerített, így most viszonlag alacsony bázishoz viszonyítanak. Ha ezt a hatást kiszűrjük, 8,8 százalékos utasszám-növekedést kapunk.

A gépek kihasználtsága is javult kicsit, 0,2 százalékkal 86,3 százalékra. A cég bejelentette, hogy a kulcsfontosságú nyári szezonra a jegyek 75 százaléka már elkelt.

A Ryanair szenved

Az easyJet ellentétben csalódást okozott ma reggel közzétett negyedéves gyorsjelentésével a Ryanair, az ír diszkont légitársaság ugyanis a magasabb üzemanyagköltségek miatt az elemzők által vártnál kisebb nyereségre tett szert a portfolio.hu szerint. A Ryanair részvényei estek a hír hatására.

Miközben a Ryanair bevételei közel 30 százalékkal emelkedtek a június végén záruló negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, a társaság nettó profitja nem tudott növekedni. Az ír diszkont légitársaság nettó eredménye 139 millió euróra rúgott az egyszeri tételek hatásait kiszűrve, míg egy évvel korábban 138,5 millió eurós nyereséget könyvelt el. Ez csalódást okozott a befektetőknek, az elemzői konszenzus alapján ugyanis 151 millió eurós profitra számítottak.

2010 második negyedévében jelentős egyszeri tételt az izlandi vulkánkitörés által okozott veszteségek jelentettek, amelyek 44 millió euróra rúgtak. Ha azt számításba vesszük, akkor közel 50 százalékos volt a profitnövekedés a Ryanairnél a bázisidőszakban.