Sarkozy: Egy centet se a görögöknek!

2011.11.02. 14:01 Módosítva: 2011.11.02. 15:36

Nem várnak könnyű órák ma este Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökre, miután bejelentette: megszavaztatja a görög néppel azt az eurót és Görögországot mentő csomagot, amit az EU vezetői hosszas kínlódás után múlt hét szerdán végre elfogadtak.

Az eurózóna vezetői ma délután már három órája lesznek összezárva, amikor a görög miniszterelnök fél kilenc körül besétál közéjük arra a tanácskozásra, amit a holnap kezdődő G20 csúcstalálkozó előestéjére hívtak össze, hogy megpróbálják kezelni a népszavazási ötletből fakadó gazdasági és politikai kockázatokat.

Ultimátumot terveznek

Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök, Christine Lagarde IMF-vezér, Jean-Claude Juncker eurózóna-vezető, Herman Van Rompuy Európai Tanács-elnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke várhatóan nem fog kesztyűs kézzel bánni az összeurópai csomagot lényegében megtorpedózó Papandreuval: a Le Monde információi szerint Sarkozy azt tervezi, hogy ultimátumot adnak a görög miniszterelnöknek: addig egy centet sem kap az országa, amíg el nem fogadják a csomagot úgy, ahogy van.

Ez pedig még akkor is egyet jelenthet az államcsőddel, ha a görögök igent mondanának a csomagra – erre egyébként az elmúlt hetek tiltakozásait látva lényegében nincs nagyobb esély, mint arra, hogy az uniós vezetők meghátrálnak a görög nép akaratát látva. A referendumot ugyanis legkorábban decemberben lehet megtartani, addigra viszont az ország az EU és az IMF hitelének következő, hatodik részlete nélkül fizetésképtelenné válhat. Hogy valóban azzá válik-e, arról eltérnek a vélemények, a német pénzügyminisztérium szerdán azt közölte, hogy december közepéig elég a görögök pénze újabb folyósítás nélkül is.

A francia lap szerint emellett arra akarják rávenni Papandreut, hogy ha már népszavazást ír ki, legalább az igazi kérdést tegye fel: „Ki akarnak lépni az eurózónából?" Egy francia tárgyaló szerint már nem egy olyan szituációban vagyunk, ahol Európa képtelen megoldani egy tagjának problémáit, hanem egy olyanban, ahol egy tagállam elutasítja a válságból kivezető utat. "Nem tudjuk megakadályozni a görög öngyilkosságot. Jobb ha ők teszik ezt meg, mint ha Angela Merkel" – összegezte az álláspontját egy francia illetékes.

Érthető a düh

Az, hogy az eurózóna vezetői bedühödtek, nem meglepő: a belpolitikai felelősséghárításnak tartott népszavazásnak már a terve is olyan mértékben rogyasztotta meg a piacokat, mintha meg sem született volna a múlt héten nagy kínnal, többszöri halasztás és újratárgyalás után összerakott csomag. Az a csomag, ami jelentős európai áldozatokat is követele, hiszen tartalmazza többek között azt is, hogy a bankok lenyelik a görög tartozások felét.

Ezért azonban a görögöknek is áldozatot kéne hozniuk újabb megszorítások formájában – és ezért nem vállalja most Papandreu a felelősséget. A népszavazás mellett azt is bejelnette, hogy pénteken bizalmi szavazást kér maga ellen – ha ezen megbukik a törékeny többségű kormány, új választások jöhetnek. Ez népszavazás nélkül is újabb döntésképtelen hónapokhoz vezethet, ami beláthatatlan következményekkel járhat.