Az egész világot elintézhetik a görögök

2011.11.02. 12:49
A görög miniszterelnök váratlan húzása a görög népszavazás bejelentéséről egy újabb negatív sokk a globális gazdaság számára, ami akár újra recesszióba lökheti a világot – írja a Reuters. Jeorjiósz Papandreu úgy elintézte a piacok bizalmát, mintha nem is történt volna megállapodás a második görög mentőcsomagról.

A görög miniszterelnök sokkoló bejelentése tíz hétre is befagyaszthatja a globális befektetéseket, és ez a kényszerszünet akár elég is lehet ahhoz, hogy az egész világgazdaság újra recesszióba süllyedjen – olvasható a hírügynökség elemzésében.

Semmi jót nem lehet elmondani a görög bejelentés piacokra és növekedésre gyakorolt hatásáról, fejtette ki a hírügynökségnek Paul Mortimer-Lee, a BNP Paribas vezető közgazdásza. A világgazdaságban zajló folyamatok közül az elmúlt hónapok egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy az üzleti és lakossági bizalmi mutatók túlzott pesszimizmust tükröznek-e.

A befektetők eddig abban bíztak, hogy a másfél héttel ezelőtt megszületett megállapodás (a második görög mentőcsomagról) képes stabilizálni a piacokat a hangulat javításán keresztül. A népszavazás kiírásának bejelentése azonban további két-három politikai bizonytalanságot eredményez Európában és felveti a bankok és államok finanszírozási kockázatát is. Papandreou bejelentése nem is jöhetett volna rosszabb időpontban, a friss konjunktúraadatok a gazdaságok lassulásáról árulkodnak.

A bankrészvények zuhanásnak indultak a bejelentés után, az euró pedig veszteséget szenvedett el, mintha nem is lett volna megállapodás a második görög mentőcsomagról. A probléma azonban nem euróspecifikus, hanem globális – figyelmeztet a Reuters elemzése.

A szavazás kimenetele, valamint az eurózóna jövőjével kapcsolatos aggodalmak csak növekedni fognak az előttünk álló hetekben, így a piacok volatilitása is – nyilatkozta Andreas Utermann, az RCM stratégája.

A második hitelcsomag esetleges elutasítása a népszavazáson rendezetlen görög államcsődhöz vezetne, és ezek után növekedne a Görögországra nehezedő nemzetközi nyomás, hogy hagyja el az euróövezetet. Az ország kilépése pedig újabb hullámokat kavarhat a világban.