Salamon
7 °C
13 °C

Az argentin képviselőház elfogadta a költségvetést

2002.03.01. 15:39
Az argentin képviselőház nagy vonalaiban elfogadta a megszorításokat tartalmazó idei költségvetést, miközben feldühödött tüntetők emberi ürülékkel dobálták meg a kongresszus épületét.
A kormányzó peronista párt által uralt alsóház péntek hajnalban elsöprő többséggel szavazta meg a költségvetési tervezetet, amely 14 százalékkal faragja le a 2002-es kiadásokat.

A kormány kiegyezett a tartományokkal

A képviselőknek részletes vita után még véglegesen jóvá kell hagyniuk a büdzsét, amely ezután a szenátus elé kerül. A kormány és a tartományok között létrejött adómegosztó és deficitkurtító megállapodás azonban lehetővé teszi a gyors kongresszusi jóváhagyást.

Hosszas alkudozás után a kormányzók beleegyeztek a központi költségvetésből a tartományoknak eddig garantált havi minimális átutalások megszüntetésébe, valamint tartományi költségvetési deficitek 60 százalékkal való lefaragásába.

Ennek fejében azonban a tartományok megkapják Buenos Airestől a pénzügyi tranzakciókra kivetett adó bevételeinek 30 százalékát.

Argentína 25 milliárd dollárt szeretne az IMF-től

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) üdvözölte a megállapodást, jelezve, hogy már a jövő héten küldöttséget indít Buenos Airesbe.

Az argentin elnök kifejezte reményét, hogy az ország megkapja a kért 25 milliárd dolláros IMF-hitelt, amelyre égető szüksége lenne a leértékelés miatt összeomlás szélére került bankrendszer rendbetételéhez.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!