Gyöngyi
2 °C
13 °C

Negyvenmillió dollárt fizetnek az aukciós házak

2003.03.12. 12:34
A Sotheby's és a Christie's fejenként húszmillió dollárt fizet, hogy elkerülje az árfixálási botrány nyomán induló pereket. A Sotheby's-t korábban az Egyesült Államokban és az Unióban is megbünteték már.
Alfred Taubmant, a Sotheby's volt elnökét tavaly egy éves börtönbüntetésre és 7,5 millió dollár pénzbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban, miután bebizonyosodott hogy a két aukciós ház elnöke a kilencvenes években fixálta az árverési jutalékokat.

Az EU is büntetett

Az Európai Bizottság később a versenyszabályok megsértése miatt 20,1 millió dollárra büntette a Sotheby's-t. A Christie's mindkét kontinensen mentességet kapott együttműködéséért cserébe, Anthony Tennant-et, a ház elnökét pedig Nagy-Britannia nem adta ki Amerikának.

Nem lesz per az Egyesült Államokon kívül

A Christie's és a Sotheby's is nyilatkozatban üdvözölte az egyezséget, mellyel a Kruman csoportos kereset visszavonását sikerült elérniük, közölte a Reuters. A felperesek a pénz ellenében ígértet tettek rá, hogy az Egyesült Államokon kívül sem indítanak pert a házak ellen. A Kruman keresethez az Egyesült Államokon kívül 1993 és 2000 között tartott aukciók vásárlói és az 1995 és 2000 között tartott árverések eladói csatlakoztak.

A Sotheby's-t majdnem eladták

A botrány kitörése után a két ház megegyezett, hogy ügyfeleinek összesen 512 millió dollárt fizet. A Sotheby's az Egyesült Államokban ezen felül 45 millió dollár büntetést fizetett és további hetvenmilliót kaptak a cég részvényesei. Az aukciós háznál a cég eladása is felmerült, de az ezzel kapcsolatos tárgyalások nem vezettek eredményre, így az akciót februárban lefújták.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.