Mária
-6 °C
-2 °C

Ügyészségi vizsgálat indul a Coca-Cola ellen

2003.07.14. 16:16
A Coca-Cola ellen büntetőjogi eljárást kezdeményezett az Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma - jelentette a BBC. A vizsgálatot Matthew Whitley, korábbi beszerzési igazgató még márciusban összeállított anyaga alapján indították el. Eszerint az üdítőital-gyártó manipulálta könyvelését és egy előzetes termékteszt eredményét, valamint fémmel szennyeződtek az italautomatákban lévő termékei.
Az illetékes ügyészi hivatal a vizsgálat során azt szeretné feltárni, hogy a világ legnagyobb üdítőital-gyártója megtévesztő reklámot használ és meghamisította üzleti beszámolóit. Matthew Whitley, aki korábban az üdítőital-multi beszerzési igazgatója volt, májusban közölte egyebek mellett azt, hogy a Coca-Colánál különböző trükkökkel manipulálták a könyvelést, meghamisították a kiadásokra és bevételekre vonatkozó adatokat.

Nem kapott pénzt, kitálalt

A volt beszerzési igazgató - aki hallgatásáért eredetileg 44 millió dollárt kért a cégtől, és csak akkor döntött a perindításról, amikor ezt nem kapta meg - arról is beszélt, hogy volt munkahelye több száz gyereknek fizetett olyan gyorséttermi menüt, amelyben szerepelt egy, még bevezetés előtt álló kólaízű jégkása. Az így felpörgetett kereslet nyomán a gyorsétterem-hálózat felvette étlapjára Coca-Cola termékét, amely később azonban megbukott. A gyorsétterem-lánc a kijelentés hatására megkezdte a vizsgálatot, ennek még nincs eredménye.

Whitley színrelépése után a vállalat illetékesei bejelentették: vizsgálatot indítanak a vádaskodás nyomán. A BBC szerint a Coca-Cola esküdt harcot hirdetett Whitley ellen. Azt állították, hogy erősen kétségbe vonható az összes állítása, mivel csak azután lépett a nyilvánosság elé, hogy elvesztette állását. A vállalatnál tagadták, hogy pénzügyi beszámolóik manipuláltak lennének.

Fémszennyezés egészségkárosítás nélkül?

A volt beszerzési igazgató azt is kijelentette, hogy a Coca-Cola menedzserei tudták: az ital-automatákban a termékek fémmaradványokkal szennyeződtek hűtés közben. A cég illetékesei szerint a saját tesztjeik során az automaták és a talált fémszennyezés között összefüggés nem találtak, és nem bizonyított a fogyasztók egészségkárosodása. A toxikológiai tanulmányok sem találtak egészségkárosodást a fogyasztóknál.

A Coca-Cola azt is közölte: kevés fémmel szennyeződött dobozt találtak az elmúlt pár évben az automatákban. Kis mennyiségben találtak fémet az automatákban hűtött italokban, ami hasonló mennyiségű, mint amennyi a vas vagy rozsdamentes edényben főzött ételekben található. Szerintük ez a mennyiség összhangban van a laboratóriumi kísérletekkel, és nem egészségkárosító.

A Coca-Cola elismerte a csalást

A kezdeti tagadások után azonban a múlt hónap közepén a Coca-Cola beismerte a csalást. A multi a teszteredmények manipulálását elismerte, a cég belső vizsgálóbizottsága a könyvelésben csak egy kisebb, kilencmillió dolláros hibát talált. Állításuk szerint emiatt a negyedéves eredmény részvényenként negyed centtel lesz alacsonyabb. A vállalat egyben megerősítette, hogy Whitley vádaskodása ellen a bíróságon védik meg magukat.

A részvények még tartják magukat

Úgy tűnik azonban, az amerikai egyészségügyi minisztert nem győzte meg a cég védekezése. Ezért kezdeményezett jogi vizsgálatot, amely hivatalosan Georgia állam főügyészétől indult - írja a BBC honlapja. A vállalat kijelentette, hogy együttműködést tanúsít az állami vizsgálat során.

A befektetők egyelőre kevés érdeklődést mutatnak a nyomozás iránt. Caroline Levy, az UBS Warburg elemzője szerint a legtöbb ember az gondolja, hogy elszigetelt esetről van szó. A Coca-Cola részvényei tíz centet estek a New York-i tőzsdén. A vállalat fő riválisának, a PepsiCó-nak a részvényei viszony 47 centet, vagyis egy százalékot emelkedtek zárásig.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.