Judit
3 °C
6 °C

Büntetheti-e az EU Ázsiát?

2006.06.02. 12:01
Az EU kereskedelmi biztosa módosítaná a dömpingellenes szabályokat. Szerinte az európaiak kihasználják az ázsiai államokat. A vámok, kvóták felülvizsgálatával nem mindegyik tagállam ért egyet.

Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa kezdeményezte a dömpingellenes szabályok felülvizsgálatát. Szerinte nem fair, hogy míg az európai vállalatok részesedése egyre növekszik a fejlődő világ gazdaságában, ők cserébe vámot és kvótákat kapnak - írja a Financial Times.

Az EU tavaly kvótát vezetett be a kínai textilre és az idén növelte az ázsiai cipők vámtételét. Nemrég a bútorgyártók készültek panaszt tenni Brüsszelnek a túl olcsó kínai export miatt. Vásárlói szervezetek és kiskereskedők szerint az EU öngólt rúgott azzal, hogy olyan országokat büntet, amelyekben az európai vállalatok egyre inkább jelen vannak. A Vietnam cipőexportja elleni lépések például azokat az európai vállalatokat is sújtották, amelyek az ázsiai államba helyezték át a cipők készítését. Ráadásul ezzel több ezer munkahelyet is veszélyeztetnek a nem túl gazdag országban.

Az Európai Bizottság ma zárt ajtók mögött tárgyalja a cipőkre áprilisban kivetett vám ügyét. Mandelson a jövő héten tárgyal Kínával. A felülvizsgálat újra beindíthatja a tavalyi vitákat a tagállamok között. Svédországban a kiskereskedők ellenezték a magasabb vámot, az olaszok azonban támogatták a hazai cipőgyártók védelme miatt.

A liberálisok szélesíteni szeretnék a "közösségi érdek" klauzula hatályát, amely felhatalmazza a kereskedelmi biztost, hogy dömping esetén se emelje a vámot, ha azzal kárt okozhat európai vállalatoknak vagy vásárlóknak.

Cliff Stevenson kereskedelemi tanácsadó szerint a felülvizsgálat veszélyes lehet, ha csak a gazdasági aspektusra figyelnek, hiszen a vitában politikai érdekek is felmerültek. A felülvizsgálat időszerű, véli Stevenson, aki egyetért a biztossal abban, hogy a kereskedelemvédő intézkedéseket nem arra kell használni, hogy elvegyék egy exportáló állam komparatív előnyét.

Mandelson az év végéig szeretné véghezvinni a reformot. Ehhez a Bizottság és a tagállamok többségének támogatása is kell.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!