Árpád
-2 °C
9 °C

Fellép a hiénák ellen a német kormány

2005.04.21. 08:22
Az árfolyam-kockázati alapok tevékenysége már patinás német vállalatok működését veszélyezteti, ezért a német pénzügyminiszter megfontolandónak nevezte, hogy törvényi úton nehezítsék meg a pénzügyi befektetők tevékenységét.
Törvénymódosítással próbálná megnehezíteni a német kormány a rövid távon gondolkozó pénzügyi befektetők dolgát, írja a Financial Times. Egyre több jel mutat ugyanis arra, hogy az apró piaci hibák kihasználására alakult, a pénzt rendkívüli sebességgel mozgató árfolyam-kockázati (hedge fund) és kockázatitőke-alapok tevékenysége már patinás német vállalatok működését veszélyezteti, írta a Napi Gazdaság.

Hans Eichel német pénzügyminiszter szokatlanul kemény szavakat használt az árfolyam-kockázati alapok stratégiájának minősítésére, a Reutersnak adott nyilatkozata szerint "el kellene gondolkozni olyan törvények meghozatalán, amelyek megnehezítik, hogy a befektetők azon nyomban lelépjenek a pillanatok alatt megszerzett pénzzel".

A heves nyilatkozatra a Deutsche Börse és egyik, a tőzsdében pár százalékos tulajdonnal rendelkező árfolyam-kockázati alap, a Children's Investment Trust közötti vita elmérgesedése nyomán ragadtatta magát a miniszter.

A londoni tőzsde felvásárlását megakadályázó angol befektetési társaság ugyanis erős nyomást gyakorol a Deutsche Börsére, hogy az szállítsa le tőkéjét és osszon szét egymilliárd eurót a részvényesei között.

"Vannak hosszú távon gondolkodó befektetők és vannak olyanok, mint azt a Deutsche Börse példáján is látjuk, akiket csak a rövid távú nyereség érdekel" - kommentálta a pénzügyminiszter az eseményeket.

A Deutsche Börse mellett a DaimlerChrisler háza tájáról röppentek fel a németeket aggasztó hírek, állítólag néhány pénzügyi befektető szeretne irányító befolyást szerezni az autógyárban, hogy azt feldarabolva drágábban értékesítse, emlékeztet a Napi Gazdaság.

Megfigyelők azonban valószínűtlennek tartják, hogy valóban szigorítanák a befektetésekre vonatkozó szabályokat. A mostani nyilatkozatok - a hét végén az SPD elnökhelyettese nevezte vérszívónak a pénzügyi befektetőket - inkább az észak-rajna-vesztfáliai választások közeledtének tudhatók be, a politikusok valószínűleg így szeretnének néhány szélsőbalos szavazatot is besöpörni.

A Children's Investment Trust vezetője a cégét ért támadásokat csak annyival kommentálta: értelmetlenül populista magatartás az árfolyam-kockázati alapokat kritizálni. Pedig nem a német kormány az egyetlen, amelyben aggályok merülnek fel az árfolyam-kockázati alapok tevékenységével kapcsolatban.

Az Európai Bizottság is megfogalmaz némi finom kritikát a pénzügyi befektetőkkel szemben legfrissebb jelentésében. Eszerint az európai vállalatok is felelősek azért, hogy lassú az eurózóna gazdasági növekedése.

A vezető európai társaságok ugyanis tulajdonosi nyomásra profitjuk javát osztalékként kifizetik, vagy saját részvényt vásárolnak, ahelyett, hogy nyereségüket munkahelyteremtésre vagy technológiai fejlesztésre fordítanák. Ez pedig hosszú távon visszahat a cégekre, a technológiai befektetések terén Európa igencsak lemaradt az USA mögött, súlyosan visszaesett versenyképessége.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.