Ágnes
-13 °C
0 °C

A Microsoft ezentúl nem osztogat részvényopciókat

2003.07.09. 15:34
A Microsoft a jövőben nem ad dolgozóinak részvényopciókat, közölte a Financial Times. Az elővásárlási jogok osztogatása vitatott módja ugyan a jutalmazásnak, mégis, részben ez táplálta a kilencvenes évek konjunktúráját.
Az ötvenezer embert foglalkoztató vállalat bejelentette, hogy az alaposan átalakított fizetési politikának megfelelően változás áll be a részvényopciós programban, amelyeket annak idején a teljesítmény ösztönzésére vezettek be. A vállalat részvényeinek jegyzése 1982 óta nyilvános, azóta dolgozók ezrei váltak milliomossá elővételi joguk révén.

A főnökök is elvesztik opcióikat

A részvényopció visszavonásával a társaság hatszáz legmagasabb rangú alkalmazottja is elesik elővételi jogától. Az óriáscég új program indít, amellyel azt szeretné elérni, hogy ne csak a kiemelt dolgozói, hanem minden alkalmazottja részvénybirtokos legyen. Az új terv szerint a dolgozók opciók helyett részvényeket kapnak, de csak korlátozott részvényesi jogokkal bírhatnának, papírjaikat pedig leghamarabb is csak öt év múlva adhatnák el, feltéve, hogy még mindig a szoftveróriás alkalmazásában állnak.

Csökkenő bizalom

A kilencvenes évek alatt számos vállalat, különösen a pénzszegény, de jó hírnévvel rendelkező high-tech, valamint a kockázatos befektetésnek ígérkező internetes társaságok alkalmazták előszeretettel az elővételi jog osztogatását jutalmazási formaként, amelyet munkavállalóik gyakran elfogadtak.

Lassan azonban csökkent a szimpátia a módszerrel szemben, főként, miután esett a részvények ára. Számos befektető is gyanakodni kezdett, amikor az elővételi jog értéke nem jelent meg a könyvelési kimutatásokban. A befektetők végül meggyőzték a Microsoftot, hogy változtasson eddigi pénzügyi politikáján. A cég végül egyetértett a befektetőkkel abban, hogy jobb ösztönző lehetőséget is találnak a részvényesek számára az elővételi jog helyett, ekkor döntöttek az új program elindításáról.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.