Edina
-12 °C
-3 °C

Tízmilliárd dollár rendkívüli osztalékot fizet a Microsoft

2003.07.04. 12:38
A cégnek túl sok a pénze, ezért inkább fizet a részvényeseknek. Az amerikai vállalatok történetében ez a legmagasabb kifizetés.
A Microsoft "több mint tízmilliárd dollár" rendkívüli osztalékot tervez fizetni részvényeseinek, hogy ezzel csökkentse 46 milliárd dolláros készpénzállományát, közölte a Financial Times. Az összeget vagy egyszerre, vagy három-négy negyedéven keresztül utalnák ki a részvényeseknek.

Alacsony árfolyam

A cég részvényesei régóta követelik a tartalékok csökkentését, mivel a papírok a vártnál rosszabbul szerepelnek a tőzsdén. A szoftvergyártó több lehetőséget is vizsgál, így elképzelhető, hogy saját részvényt vásárol, magasabb rendes osztalékot fizet, vagy felvásárlásba kezd. A vállalat története során először idén fizetett osztalékot (kilencszázmillió dollárt), de a tartalék ennek ellenére negyedévenként hárommilliárd dollárral nő.

Nyolc cent helyett egy dollár

Az osztalékfizetés esélyét növeli, hogy a Bush-kormányzat az osztalékadó csökkentésének elkötelezett híve, így elképzelhető, hogy a szoftvercég korábban bejelentett részvényenkénti nyolcszázalékos osztalék helyett akár egy dollárt is fizethet papíronként. A cég egyébként a trösztellenes perekre hivatkozva tartotta szükségesnek a magas készpénztartalékok fenntartását, de mivel a jogi eljárások nagyrészt lezárultak, a tartalékok is csökkenthetők.