Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A Microsoft történetében először osztalékot fizet

2003.01.17. 12:44
A Microsoft közölte, hogy 1986-os tőzsdei bevezetése óta először osztalékot fizet. Az osztalék várhatóan részvényenként 16 cent lesz. A Sun rekord veszteséget jelentett, az IBM profitja csökken.
A szoftvergyártó 2,55 milliárd dolláros, azaz részvényenként 47 centes negyedéves tiszta nyereségről számolt be - az egy évvel korábbi nyereség 2,28 milliárd volt. John Connors pénzügyi igazgató ugyanakkor jelezte, hogy rövidtávon nem számítanak a szektor fellendülésére.

Csökken az IBM nyeresége

Az IBM negyedévi nyeresége hat negyedév óta folyamatosan csökken, bár a cég forgalma nőtt, közölte a BBC. A vállalat az egy évvel korábbi 2,6 milliárd dollár után 1,9 milliárd (részvényenként 1,11 dollár) profitot jelentett. Az eredményben már nincs benne a Hitachinak eladott merevlemezgyártó részleg eredménye.

Rekordveszteség leírások miatt a Sunnál

A Sun Microsystem története legnagyobb vesztségét kénytelen elkönyvelni. A vállalat a negyedévben 2,28 milliárd dolláros (részvényenként 72 centes) veszteséggel számol, ebből 2,1 milliárd egyszeri leírás.

Az eBay internetes aukciós ház profitja eléri a 87 millió dollárt, azaz a részvényenkénti 28 centet. Egy évvel korábban a cég nyeresége még 25,9 millió dollár volt. Az oldal forgalma 219 millió dollárról 413 millióra ugrott.

Az AMD forgalma csökkent

Az Advanced Micro Devices Inc (AMD) 1,3 milliárd dollár, azaz részvényenként 3,81 dollár veszteséget jelentett 2002-ről. A cég vesztesége 2001-ben még csak 60,6 millió dollár, részvényenként 18 cent volt. Az AMD forgalma az előző évihez képest 31 százalékkal 2,7 milliárd dollárra esett.

A vártnál jobb eredményt ért el az Intel

A vártnál nagyobb negyedik negyedévi forgalomról és nyereségről számolt be az Intel, de azt is közölték a cégnél, hogy az idén kevesebbet költenek beruházásra. A cég nettó nyeresége egymilliárd dollárra, részvényenként 16 centre nőtt az egy évvel korábbi 504 millió dollárról (részvényenként 7 centről). Egész évre 3,1 milliárd tiszta nyereséget könyvelhet el, a 2001-es 1,3 milliárd dollár után. A forgalom a negyedik negyedévben 7,2 milliárd dollár volt, jobb a vállalat saját, decemberi előrejelzésénél és az elemzői jóslatoknál.

A Yahoo! alacsonyabb árbevételt vár

A Yahoo! internetes médiatársaság szerdán tőzsdezárás után közölte, hogy az előző év azonos időszakának vesztesége után nyereséget ért el, mivel a fizetős szolgáltatásai iránti kereslet javította árbevételét, közölte az MTI. A társaság azonban a jelenlegi negyedévre árbevételének és eredményének visszaesését várja. A cég nettó nyeresége a negyedik negyedévben 46,2 millió dollár, részvényenként nyolc cent volt az egy évvel korábbi 8,7 millió dollár, részvényenként két cent veszteség után. A negyedik negyedévben az árbevétel 285,8 millió dollárra emelkedett az előző negyedévben kimutatott 248,8 millió dollárról és az egy évvel korábbi 188,9 millió dollárról. A vállalat a jelenlegi negyedévben 255-275 millió dollár árbevételre számít.