Kiskarácsony

Az Év Izéi – A visszatérés

Drága Olvasó!

Melyikünkben nem rejlik, valahol egészen mélyen, egy bőr fotósmellényben szunyókáló kis Vitray Tamás, aki már a harmincadik percben mérleget von, aztán dacosan tovább durmol? Mi kicsit tovább bírtuk, de eljött a december, és most már nincs megállás. Indul az Év Izéi szavazás, ahol Önök eldönthetik, mi volt az év zsírleszívása, magyar filmje és politikai botránya, ki volt 2004 miniszterelnöke, spiclije, és terhes pornósztárja. És ez csak kicsiny ízelítő volt. A szavazás menete egyszerű: Ön egyre párásabb szemmel elolvassa az adott kategória versenyzőihez tartozó szöveget, oszt-szoroz, aztán kiválaszt egyet és a neve mellé klikkol. Hogy izgalmasabb legyen a játék és a végeredmény ne legyen előre tudható, a szavazatszámok egy héten át lesznek láthatók, utána eltűnnek. Innentől ugyanúgy lehet tovább szavazni, a beérkező klikkokat ugyanúgy regisztráljuk, csak az állást titkoljuk el. 2004 legszebb pillanatainak felidézése az év végéig tart, eredményhirdetés 2005 legelején. Jó nosztalgiázást!

I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész | V. rész | VI. rész | VII. rész | VIII. rész | IX. rész | X. rész

Az év ügynöke

2004 a retró éve volt. A hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek szánalmas kiegészítői közül némi meglepetésre nemcsak a nejloningek, a focistahaj és a színes virágminta jöttek újra divatba, de a besúgók is. Az ügynök téma a rendszerváltás óta sohasem volt igazán trendi, talán azért, mert kezdetben nagyrészt politikusok buktak le, akikről ennél eleve csak rosszabbat feltételezett a nézőközönség. A kártyákat a háttérben keverő titokzatos kezek idén rájöttek, hogy olyan emberekkel nem lehet jó műsort csinálni, akik még a bulvárlapok rövidhíreibe sem tudnak bekerülni. Az A-listás celebrityket még nem merték elővenni (tippünk, hogy jövő február táján kerül címlapra Fekete Pákó és Konta Barbara munkadossziéja), de a két kihipózott rocksztár, a lemezlovas, a tévés műsorvezető, a világválogatott focista és a színikritikus már fősodorba tudták emelni a témát.

Vikidál Gyula (Dalos ügynök)

Szavazzon!Borzongva gondolunk bele, hogy az István, a király című istenes-kacagányos Kádár-életrajz Koppánya nem egyszerűen egy ősmagyar jelmezbe bújt, fékezhetetlen libidójú Nagy Imre volt, de civilben komcsi besúgó is. A magyar popkultúrán már azelőtt komoly sebeket ejtett a kiszes hard rockot játszó Dinamit együttes - egy ügynök esetében adekvát kifejezés - frontembereként. Egy rokkeranekdota szerint szovjet turnéjukon egy rajongó húsz kiló szárított hallal lepte meg az Arcok álruhában, a Munkás és a Külvárosban születtem című számok előadóit. Talán ez a sokk vitte rá Dalos ügynököt (milyen fedőnevet adtak volna egy agyevő halálmetálosnak, ha akkor már létezik a műfaj?), hogy munkaadóinak bukása után úgynevezett rockoperákban kínozza a dalra éhes magyarságot. Nagy Feró megbocsátott neki. És Ön?

Forró Tamás (Szilágyi Ákos ügynök)

Szavazzon!Az amatőr magyarországi sajtó és politika eldob egy malomkövet, ami aztán mindenkit letarol. Így vagyok én is.
(Forró Tamás)

Mintha megfogant volna a Nap-Kelte reggeli audiovizuális sokkjától szenvedő tévénézők átka: 2004-ben szörnyű éve volt Forró riporternek. A bátor tényfeltáró először nyakig belepottyant a K&H-Kulcsár-ügybe, hiszen kiderült, hogy cégének számláján több tíz millió forint landolt az elsíbolt pénzből. Aztán a habókos Kerényi Imre leleplezte , hogy a magát rendszerváltó újságíróként futtató szakember 1976 és 1983 között Szilágyi Ákos fedőnéven jelentett - többször is kézzel írt feljegyzésekben - az állambiztonságnak. Főleg szolnokiakról. Izgatottan várjuk jász-nagykun olvasóink szavazatait, illetve azt, hogy Önök bosszút állnak-e a nyomasztó nap-keltés élményekért.

Molnár Gál Péter

Szavazzon!Sok színésztársalgóban pukkanhattak a pezsgőspalackok, amikor egy indexes topikban megjelent feltételezések után a Népszabadság szórakoztatóan véresszájú színikritikusa lapjában bevallotta, hogy tényleg besúgó volt>. Latinovits Zoltán családja szerint a színészfejedelemről rendszeresen jelentő M.G.P. brutális kritikáival tevékeny részt vállalt a labilis művész öngyilkosságában. Az összeesküvés-elméletek kedvelői szerint a komancsok utasítására direkt csinálta ezt. Sosem derül ki talán, M.G.P. tőlünk, mintegy vigasztalásul, mindenesetre megkapta a Szánalom-díjat, amiért tábora azzal a sztorival próbált visszavágni, hogy a hős besúgót 1978-ban egy demokratikusellenzék-közeli mikrofilm cigarettatárcában történő kicsempészése közben lefülelték, majd jól meghurcolták. A díj biturbó fokozatát meg azért a tenyérbemászó nyilatkozatáért kapta, amivel megpróbálta lezárni az ügyet: "Hetek óta feltételezések terjengenek egykori ügynökmúltamról. 1963-ban valóban aláírtam egy beszervezési nyilatkozatot. Elszámolással önmagamnak tartozom a történtekért. Többet erről nem fogok mondani"

Novák Dezső (Nemere ügynök)

Szavazzon!A komcsik még azt is tudni akarták, mi szerveződik a bepállott sportszár alatt, derült ki, amikor a Fradi legendás óracsempész védője bevallotta, hogy a híres ponyvaszerző neve alatt jelentéseket írt saját csapattársairól. Az ügy ízléses következménye volt, hogy a Novákot gyakorlatilag lebuktató Varga Zoltánt az a csapattársa küldte el a hazafiatlan anyjába, aki annak idején az állampárt lelkes tagjaként építette a nemzetet. A könnyes szemű Novák bizonygatta ugyan, hogy jelentéseivel senkinek sem ártott, de sajnos mindenki tudja, hogy ez egyszerűen nem lehet igaz. A felnyomott csapattársak egy része megbocsátott, de Dalnoki Jenő például konkrétan megátkozta a zöld-fehér spiclit. No de mit gondol Ön?

Som Lajos (Professzor ügynök)

Szavazzon!Ma már nem kizárt, hogy az eredendően új zene éppen a szocialista országokból fog elindulni.
(Som Lajos)

Nem volt elég a pártállamilag támogatott lázadó Piramis együttes? Nem volt elég a Karthago meg a Neoton? És az, hogy személyesen Berecz János hozta ki a börtönből? Aztán a talányos karrier a bulvárlapok oldalain, keleti misztikával, kisállatokkal, alkoholizmussal és zavaros öngyilkossági üggyel megfejelve? Hát persze, hogy nem. Idén kellett megtudnunk, hogy a komcsi titkosszolgálatok mókás keresztelési szokásainak köszönhetően a kopasz, szakállas basszista Professzor néven jelentett. Vagy nem jelentett? Azt elismerte, hogy aláírt. A jelentésekről pedig a következő, kristálytiszta nyilatkozatot tette Orosz Józsefnek, az 50 legirritálóbb magyar játék bukott versenyzőjének:

  • Orosz József: "A tartótiszted nem követelt jelentéseket?"
  • Som Lajos: "De, követelt, de soha nem írtam semmit."
  • Orosz József: "Csak szóban jelentettél?"
  • Som Lajos: "Leírtam, de nem írtam meg, hol voltam, meg egyebek."

Som saját bevallása szerint azért írt alá, mert különben nem mehettek volna el koncertturnéra a Steppenwolffal. Ha Ön át tudja élni a potenciális veszteséget, legyen lágyszívű, ha nem, büntessen.

Arató András (Dejkó ügynök?)

Aratódiszkó András mumifikálódott MSZP-közeli lemezlovas az Év indoklása különdíjat kapta szerkesztőségünktől. Az ős-dj, akit Nagy Feró azzal vádolt meg, hogy ő lenne Dejkó ügynök, egy tévéadásban ugyanis utalt arra, hogy szó lehet ilyesmiről (a Dejkó nevet azért nem vállalta), majd az egészet annyival fejelte meg, hogy nincs abban semmi, ha valaki több mint két évtizede hitt valamiben, és annak megfelelően cselekedett. Azóta is találgatjuk, hogy Arató az önkéntes aláírásban vagy a besúgásban hitt akkoriban. Döntse el Ön, hogy ezzel ő az év ügynöke, vagy csak szánalmas próbálkozó

Az év ügynöke

  • Vikidál Gyula (Dalos ügynök)
  • Forró Tamás (Szilágyi Ákos ügynök)
  • Molnár Gál Péter
  • Novák Dezső (Nemere ügynök)
  • Som Lajos (Professzor ügynök)
  • Arató András (Dejkó ügynök?)

Az év miniszterelnöke

Átlagos években ez nem is külön kategória, hanem szomorú szólófutam. A kormányfők rajongói idén mégis boldogabbak lehettek, mint Zuschlag János élete első zsidóvicc-gyűjteményével. 2004 első hónapjaiban hátradőlve figyelhették, hogy Medgyessy Péter különösebb cél nélkül reppel a pódiumon, aztán látható előzmények nélkül hirtelen hamuvá válik, hogy előbukkanjon a két trónkövetelő, Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc. Jó néhány napig miniszterelnökként gondolhattunk Kissre - ezért is került bele a játékunkba -, de az MSZP vezérkarának végül mégsem sikerült bizantinus módon királlyá koronáznia a reformkommunista rajzfilmhőst. Jött helyette egy másik animációs sztár, Schafranek a Macskafogóból, Gyurcsány név alatt. A baloldal ifjú reménysége aztán olyan sikeresen taktikázta el a kettős állampolgárságról szóló népszavazást, hogy az indulók közül nem hagyhattuk ki a felcsúti pálya tizenhatosán hibernált, de mára már újra röpködő Orbán exminiszterelnököt sem.

Gyurcsány Ferenc

Szavazzon!Még sosem történt olyan, hogy hivatalban lévő magyar miniszterelnök korongrészegen végrehajtott csocsózás után megpróbálta volna táncba vinni a Velvet egyik barna bombázóját. Idén, igen, ami elemzőink szerint pozitív vagy negatív irányban befolyásolhatja Gyurcsány eredményét. (Képzeljék el ugyanezt a jelenetet Horn Gyulával, vagy még inkább Boross Péterrel, aztán olvassanak tovább.) Az ambiciózus sportminiszter jó ütemérzékkel hajtott rá a főnöki pozícióra, miután Medgyessy hirtelen ötlettől vezérelve kitekerte önnön nyakát. Gyurcsány ekkor egy logopédustól pár nap alatt megtanult papul beszélni, feleségét marihuánamintás kosztümbe bújtatta, és belovagolt a hatalomba. A pártközeli privatizálás nagymesterét a baloldal kommunikációs varázslójaként ünnepelte. Az első konfliktusnál pompásan bizonyított: a népszavazási ügyben sikerült olyan ügyesen lavíroznia, hogy kis szerencsével már idén december 5-én virtuális miniszterelnökké ütheti Orbán Viktort.

Orbán Viktor

Szavazzon!Orbán Viktor másfél évtizede minden évben benne lehetne Az év miniszterelnöke választásban. Mi a titka Orbánnak, főleg, hogy lapunk államférfiak minőségellenőrzését végző alosztálya ismét beválogatta a jelöltek közé? Talán az erős kezdés, a februári évértékelő beszéd, amiben idén is megadta az év alaphangját? "Összetöpörödő, összezsugorodó családok" - hangzott el, és egy fél ország tudta, idén adócsökkentéssel és államosítással fog balról előzni a Fidesz. Vagy az EP-választáson elért győzelem? Vagy az MDF egyik oldaláról rafinált szalámitaktikának, az MDF másik oldaláról a jobboldali szövetség iránt érzett jogos aggodalomnak tűnő agyafúrt politikai játszma? Vagy a szurkolói szíveket megmelengető családos lisszaboni utazás a portugál foci-Eb-re? Vagy az a már-már Mátyás királyos jelenet, amikor a jobboldal végső pusztulását vizionáló Hír tv-s nyilatkozatának cenzúráját helytelenítette? Vagy az összegyűjtött egymillió szavazat a költségvetés megváltoztatására? Vagy a korábban tűrt, majd támogatott kettős állampolgárság? Amit aztán leegyszerűsített útlevélre? Ha választani kéne, mi a legendásan gólképtelen cserecsatár élete első online interjújának egy megragadó mondatát emelnénk ki, ezért felőlünk akár miniszterelnök is lehetne: "kicsit be vagyunk mi zárva ebbe az országba."

Medgyessy Péter

Szavazzon!A magyar baloldal pergő nyelvű 3CPO-ja a papírforma szerint egyedül versenyezhetett volna ebben a kategóriában, de nyár végén – vesztére – megunta a két éve tartó tökölést, és úgy határozott, hogy a semmittevés helyett önmegsemmisítésbe kezd. Fejlett robotoknál ez nem szokatlan jelenség, sokan mégsem értették, az öncsonkítással miért nem várt a ciklus végéig. Talán sosem derül ki, Medgyessy mindenesetre akkora tockost akart adni az SZDSZ-nek, hogy a lendülettől túlszaladt a keze, és ennen magát vágta tökön. Utána sértett gyermekként duzzogott egy sort (jó, végül is nagyon fájhatott), és gyorsan kitörlődött a magyarság tudathorizontjáról. A hithű balosok egy pillanatra megrémültek, hogy mi lesz itt útelágaöáz nélkül, de jött Gyurcsány az öregecskedő feleségekkel, és mindenki megnyugodott.

Kiss Péter

Szavazzon!A kormányfőjelöltek Lusta Dickje, akit aztán a kormányfőjelöltek Safranekje kiütött a nyeregből. Pedig Kiss Péter homlokának reformkommunista csillogásában legalább három modern köztársaság benne van, kritikusai viszont artikulálatlan üvöltést hallattak, amikor miniszterelnökként felmerült a neve. A Financial Times elemzésében valamivel finomabban fogalmazott, amikor lebrezsnyevezte Kisst. Apropó, tudja-e ön egyáltalán, kiről beszélünk, amikor Kiss Pétert emlegetjük? Ő a 49-es busz vezetője, vagy valami miniszter volt valamikor? Nem könnyű a válasz, a jelenlegi kancelláriaminiszter testét felismerhetetlenségi erő tartja elfolyó, szürke ködben. Ezen csak egy-egy kormányválság tud változtatni, amikor nevének puszta emlegetése huszonöt százalékkal növelte ismertségi mutatóját, népszerűsége meg 27-ről 39-re ugrott. A lényeg a lényeg, ha önt elborzasztja az MSZP dinamikus arcéle, és szeretettel gondol az olcsó csirkebélre, a Népszavára, a szorgos hétköznapokra, illetve Kovács Lászlóban államfőt vizionál, bökjön a fontolva maradás emberére!

Az év miniszterelnöke

  • Gyurcsány Ferenc
  • Orbán Viktor
  • Medgyessy Péter
  • Kiss Péter
hirdetés
N;N;