Kiskarácsony

Szavazás - az év izéi

Az év meleg helyzete

  • Szakállas bácsik  - 954
  • Kristóf vagyok és meleg  - 671

Az év politikai szlogenje

  • Szélkakas  - 4058
  • Luxusbaloldal  - 2038

Az év államfője

  • Sólyom László  - 2409
  • Horn Gyula  - 1001

Az év tőzsdecsúcsa

  • Szeptember 28.  - 1374
  • December 29.  - 363

Ajándék

Tesztek

Velvet Plaza

Az Év Izéi – A nagy visszatérés

Drága Olvasó!

Mit mondhatnánk mást, mint az optimista esperes az első vatikáni óvszerautomata avatóünnepségén: talán most bejön. A karácsony végül is jó dolog, bár ezt az ember öt kiló leértékelt busafej, három méter bejgli és egy last minute tunéziai nyaralás árba kerülő normann fenyő alatt görnyedezve nem mindig látja annyira tisztán.

Önben egyszer-egyszer felmerül a kétely, hogy egy kényszerű együttvacsorázás, meg pár nyakkendő és hónaljdezodor átadása vajon tényleg erősíti-e a családi kohéziót? A vicces az, hogy igen. Az előkészítő fázis ráadásul szinte élvezetesebb, mint maga a fő műsorszám. Önnek most van majdnem egy hónapja, amikor büntetlenül tölthet napi több órát kiskereskedelmi egységekben. És mikor költhetné el a gyermekei taníttatására félretett pénzt úgy, hogy ezért nem sújtja a társadalom megvetése?

Szóval ezennel elindult a Kiskarácsony, az Index év végi melléklete.

Még ide sem ért a fenyőszag, de bennünk máris menetrendszerűen megmozdult az eddig felpeckelt szájjal heverő belső Vitray Tamás és foszladozó szvetterét simogatva megjegyezte: ideje mérleget vonni. Milyen év is volt 2005? Egyelőre fingunk sincs, majd megmondják Önök. Mostantól sűrűn jelentkezünk az Év izéinek újabb adagjaival, hogy az olvasók megszavazhassák, mik és kik voltak a Szerelmes Miniszterelnök Évének legszebbjei, leghülyébbjei és legviccesebbjei.

Ereszkedjenek alfa-állapotba, idézzék fel velünk 2005 csúcspontjait és szórakozzanak ezen a sok hülyeségen legalább olyan jól, mint mi!

I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész | V. rész | VI. rész

Az év lopása

Az év - mint mindig - a lopások éve volt, de idén végre nem csak a politikusok loptak, hanem például konyhatündérek is, ami arra utal, hogy van remény egy szórakoztatóbb jövőre. Jelöltlistánkra természetesen felkerült az örök reménység, Geszti Péter és egy egész tévécsatorna is. Erről jut eszünkbe, hogy ha az idén loptak volna hozzá, akkor nem maradt volna le az MTV legjobb műsora, a lopóversenyben óriás favoritnak számító - lopott színpadkép, lopott szlogenek - A szólás szabadsága. De ezt a korábbi években lopták össze, méghozzá olyan ügyesen, hogy egész jó műsor lett belőle, míg F. Sándort ki nem rúgták.

Stahl Judit konyhai életműve


Előtte, utána
Van isten! Kiderült, hogy az egyre irritálóbb televíziós asszony, aki abból él, hogy állítólag olyan cuki, mint három Kiszel Tünde és négy Donatella mixerben felaprítva, az imidzsét meg a receptjei egy részét is nyúlta az angol Nigella Lawsontól.


Az MSZP az olasz MSZP-től


Előtte, utána
Nem új dolog, hogy a baloldal komolyan veszi az internacionalizmust. Azt nem tudjuk, hogy Lenin hány ötletet lopott el a francia avantgardistáktól, mielőtt megtért volna Oroszországba, de több feltűnő hasonlóságot véltünk felfedezni az olasz Baloldali Demokraták és a magyar szocialisták kampányai között. Bátorság, biztonság és női bokák hátulról. Részletek

Cool TV - MTV


Előtte, utána
Nem, nem a köztelevízió sírkamraszerűen bevilágított éjszakai beszélgetős virrasztásait Feledy Péter balzsamozott testével, hanem a Music Television egyes programötleteit nyúlta 2005-ben az RTL Klub-közeli Cool. A "mutasd meg spontán a melled, te megbízási szerződéssel alkalmazott prostituált"- jellegű Vad csajok és a Cool verda két MTV-s műsor egy-egyes koppintása. Megkérdeztük, jogdíjat nem fizetnek.

Az SZDSZ az MTV-ből


Előtte, utána
A liberálisok országos korteshadjáratát népszerűsítő film meglepő módon hasonlít a híres H5 francia alkotócsoport első, számukra a világhírt meghozó videoklipjére (Alex Gopher: The Child). Összehasonlító elemzés és részletek.

Geszti Péter és az online gangbang


Előtte, utána
A Tékozló Homár olvasóinak nem kis frakciója - hogy fogalmazzunk finoman? - azt vélelmezte , hogy a Geszti "Szóvicc" Péter cége, az Akció-Nxs egyszerűen lopta az ötletet a T-Online reklámjához, amiben a szemüveges csaj annyira hülye, hogy egy két fiú-két lány összeállítású orgia közepéből kezdeményez webkamerás beszélgetést az anyjával. Csakhogy ebből az alapötletből készült már külföldön reklámszport, kettő is - rántotta le a leplet a Homár. Gesztiéket idén egyszer már finoman elmeszelték amiatt, hogy a Szemerédi András lottóötös-nyertesre épülő kampányuk a francia lottócég reklámjának nyúlás ízű felidézése.

Madonna egy belgától


Előtte, utána
Vajon mit keresett az ismert popipari asszonyság ismeretlen kezdő korában, a hetvenes évek végén a a belga-francia határon lévő Mouscron városkában? Ki tudja, de világos, hogy ezért önmagában is büntetés jár. A bíró ezt így ebben a formában nem merte kimondani, így azzal az ürüggyel ítélte el a diszkószínpadok szexnagyiját, mert a perverz út alkalmával több taktusnyit ellopott egy kimondhatatlan nevű bennszülött zeneszerző egyik számából és később beépítette a Frozen című slágerébe.


A Fidesz az MDF-től


Előtte, utána
Az most az MDF legkisebb gondja, hogy Orbán Viktor a novemberi szövetségi gyűlésen kilopta Antall József szájából az '90-es kampányszlogenjét, a nyugodt erő-t, hiszen a Fidesz az MDF szavazóival és vagy kéttucat képviselőjével ugyanezt megtette. (Az már más kérdés, hogy Antallék sem az ujjukból szopták: a '90-es lengyelországi választásokon is feltűnt ugyanez a szlogen és az ehhez tartozó könyöklős plakát.) Részletek

Az év lopása

  • Stahl Judit konyhai életműve
  • A Fidesz az MDF-től
  • Az SZDSZ az MTV-ből
  • Cool TV - MTV
  • Az MSZP az olasz MSZP-től
  • Madonna egy belgától
  • Geszti Péter és az online gangbang

Az év processzora

Idén végleg megállt az órajel növekedése, kevesebb a megahertz, több a mag. Egy trendi processzor párhuzamosan végzi feladatát, és ez még csak a kezdet: az Intel pár éven belül száz magot csomagolna egyetlen processzorba.

Via C7

Hallott Ön erről a processzorról? Ugye hogy nem! Talán valami rémlik még nyárról, mintha bejelentették volna, hogy elkezdték árulni az alacsony fogyasztású, elsősorban laptopokba szánt csipet, de a többit mesés rejtély övezi. Ha ellátogatunk a gyártó ottlapjára, kiderült, hogy az 1,5 gigahertzes C7-es fogyasztása kisebb, azt viszont nem derül ki, hogy pontosan minél kisebb. Az Index szerkesztősége kiáll az olyan innovatív módszerekkel dolgozó gyár mellett, mint a termékeit rejtegető Via! C7-est minden számítógépbe!

Athlon FX-57

A processzor nyáron jelent meg, és azóta sem készítettek gyorsabbat nála. Sőt, várhatóan jó ideig nem is talál legyőzőre az FX-57, játékok alatt legalábbis semmiképp. A terméket a hazai kereskedésekben 300 ezer forintért vásárolhatjuk meg, ennyiből az átlagos magyar család egy lakáshitel önrészét is fedezni tudná, de kit érdekel ez, ha 100 frémmel fut a Dúm?

Athlon 64 X2 4800+

A legerősebb kétmagos. 2005 tanulsága Max Aurél informatikai szakértő szerint egészen biztosan az, hogy jobb ma egy mag, mint holnap egy órajel-növekedés. Miközben tömörítünk a háttérben, gyilkolhatunk az előtérben. Két mag, kétszer annyi lehetőség, a világ hatalmas.

Az év processzora

  • Athlon FX-57
  • Via C7
  • Athlon 64 X2 4800+

Az év szerelmi vallomása

Forróra sikeredett az idei ősz. A fene se gondolta volna, hogy az indián nyár tényleg hatással van a 40-esek és 50-esek hormonjaira. 2005-ben három szerelmi vallomás is elhangzott a politikában: Dávid Ibolya Gémesi Györgynek, Gyurcsány Ferenc Dobrev Klárának, Magyar Bálint Szatmári Ildikónak udvarolt. Döntsön ön, kié volt a legforróbb vallomás!

Kedves, Gyuri!

"Kedves Gyuri! [...] Idézzük fel együtt 2004. júniusát, az EP-választások mámorító éjszakáját!"

Az MDF nyílt levele Gémesi Györgynek, a Dávid Ibolyával való végleges szakításon töprengő alelnöknek. Gémesi a párt utolsó meghatározó politikusaként - EP-választási siker ide vagy oda - úgy tűnik, elhagyja a pártot. Részletek


Szerelmem, Klára

"Némileg elkeseredve hallom és látom azt, hogy a parlamenti politikai vitákban azt vágja az ellenzék nagyobbik pártjának frakcióvezetője a fejemhez, hogy szeretek és elvettem egy lányt, Dobrev Klárát, és hogy ennek a lánynak milyen politikai szerepet vállalt a nagyapja. Jól értem én, hogy Magyarországon 2005-ben nekem arról kellene itt önöknek beszámolnom, hogy miért mertem elvenni egy volt kommunistának az unokáját?"

Gyurcsány Ferenc vallomása Áder János fideszes frakcióvezető napirend előtti felszólalására, amiben azt firtatta, a kormányfő "családi háttere miatt" rövidítette le október 23-ai ünnepi beszédét. (Gyurcsány felesége, Dobrev Klára annak az Apró Antalnak az unokája, aki bár 1956-ban Nagy Imre minisztere volt, de pálfordult a záhony-szolnoki úton, és magas tisztségeket töltött be a múlt rendszerben.) Részletek

Mucuskám, ott leszek!

"Magyar Bálint: Tudod, hogy hol. Na.
[Az unszolás ellenére Lorin hallgat.]
MB: Ott leszek
Lorin: Nem, nem, nem. Nem, nem, nem!
MB: Nem, nem, nem? [Kényszeredetten nevetve] Olyan..., te ide figyelj, nem szép, amit csinálsz. Azért érezni a hangodon. Tegnap is, ma is."

Ez a párbeszéd Magyar Bálint és Szatmári Ildikó (fedőnevén Lorin) között zajlott a Mucuska-ügy fénypontjaként, legalábbis egy kiszivárgott titkosszolgálati jegyzőkönyv szerint. A kémgyanúba keveredett Szatmári, miközben a magyar oktatási minisztériumnak is dolgozott, állítólag szerelmi viszonyt folytatott Magyar Bálint miniszterrel. Részletek

Az év szerelmi vallomása

  • Kedves, Gyuri!
  • Mucuskám, ott leszek!
  • Szerelmem, Klára

Az év tahója

Anyázni, ellenfeleinket szexuális kisebbségek közé sorolni, esetleg a gumicsizmát (és szalonnát) kaján éllel emlegetni a fejlett pszichológiai iskolák szerint nem helyes, de hozzájárul a nehéz helyzetbe került egyén pszichológiai integritásának megőrzéséhez. Amíg a megszólított képes ellenérvelni, visszaanyázni, vagy adott esetben lekeverhet egy hatalmas pofont, az ügy a szimpla, nemzetkarakterisztikánkhoz köthető tahóságok körébe sorolandó.

Az év tahója versenybe azonban csak olyan megszólalások kerülhettek be, amelyek megszólítottjainak lehetőségük sem volt válaszolni. Ami egyébként fölösleges is lenne. Az ilyen tahóságok értelme ugyanis nem a sértegetés, hanem a tahóskodó fölényének bizonyítása, melldöngetés, esetleg ideológiai pozícionálás, annak veszélye nélkül, hogy a bokszzsák visszaütne. Most pedig képzelje magát vastag, izmos karokkal ellátott bokszzsáknak, és szavazzon egyet oda az év tahóságának.

A Jobbik és a buzizás

'Az ellen van kifogásunk, hogy egy meleg aktivista pedagógiai státuszt tölt be a kerületben' - indokolta a jobboldali, nemzeti érzelmű szervezet, hogy a XVI. kerület képviselőtestületének Szodoma-díjat adományozott. Az egyik hazai melegszervezet aktivistája ugyanis a nevelési tanácsadó igazgató-helyettese. A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményében a burkolt buzizás minden ismérvét felvonultatja. 'Nem azt mondjuk, hogy egy pedagógus nem lehet meleg, de ha ezzel közszereplést is vállal, az rossz fényt vet az intézményre' - írják, és a közleményből tényleg csak az hiányzik, hogy megjegyezzék, nekünk is vannak buzi barátaink, de.

Havas Henrik tahóföldön

'Arra akartam kilyukadni, hogy hogy jutott el odáig, hogy felvegyen egy szmokingot? Egy Magyar Narancsosnak szmokingban ott ülni egy tahó, vidéki művházban, azért az kemény!' - sziporkázott egy tévéműsorban a nemzet újságíróinak önjelölt oktatója, a hivatásos jópofa és megmondóember. A médiában tanár úrként is emlegetett Havas egy élő sportközvetítés színesítéseként tett egyenlőségjelet a vidék és a tahóság közé.

Mentségére legyen mondva, hogy mindezzel nem akart elérni semmit, a megjegyzés zsigerből jött. Bár ha jobban belegondolunk, ez inkább súlyosbító körülmény.


Boros-Bochkor és a biciklista-holokauszt

Bicikliznek 'Tudod mit csinálnék egy biciklistával? Bezárnám a garázsomba és elindítanám az autóm motorját' - hangzott el az autómentes nap kapcsán az önmagát a „rádiózás fenegyerekeinek” nevező rádiósok műsorában. A megjegyzés nem véletlen túlkapás volt, a műsorvezetők később arra szólították fel a kedves hallgatókat, hogy feszítsenek ki drótot a kerékpárosok elé, sőt, gázolják el őket.

A laza rádiósok egyébként nem csak mások épségének és életének fenyegetése miatt nem voltak viccesek, hanem azért sem mert tahóság mögött gazdasági számítások álltak: Boros-Bochkor a rádióhallgatók többségét adó autósok seggét nyalta a hallgatottság fenntartása érdekében.

Gyurcsány és a robbantgató focisták

'Azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény' - igyekezett februárban a miniszterelnök egy döntetlen mérkőzés ürügyén fiatalos focirajongóként megszólítani a drukker választókat. A kormányfői szinten leterroristázott szaúdi labdarugók ügyéből nemzetközi botrány lett, és Gyurcsány végül bocsánatkérésre kényszerült.


Az év tahója

  • Havas Henrik tahóföldön
  • Gyurcsány és a robbantgató focisták
  • A Jobbik és a buzizás
  • Boros-Bochkor és a biciklista-holokauszt
hirdetés
N;N;