Ajtónyitó autósok biztosítója nem fizet a sérült bringásoknak

2008.08.21. 12:33

 

Csak értelmezés kérdése, hogy miért nyílt ki a parkoló autó ajtaja akkor, amikor egy arra haladó biciklis már nem tudta kikerülni. Ha biztosítónak jó az értelmezés, a súlyos sérüléseket szenvedett, vétlen kerékpáros hiába várja a kártérítést.
 
 
Budapesten - főként az Andrássy úton - a sérüléssel járó kerékpáros-balesetek nagy részét az álló gépjárművek ajtajainak figyelmetlen kinyitása okozza. A bringások által elszenvedett sérülések között gyakori a kulcscsonttörés, kézfejtörés, és sok a maradandó nyomokkal járó arcsérülés is. A veszély fő forrása, hogy a nyíló ajtó szinte minden része éles, a fémszélek, az üveg vágott sebeket okozhatnak. Még durvább, ha a kerékpáros olyan ajtónak ütközik, amelyik nincsen teljesen nyitva.
 
Közlekedési balesetről van szó, hiszen megállás vagy várakozás közben nyitják ki az ajtót a kocsiban ülők. A szándékok különbözőek lehetnek: kiszállnak vagy kidobnak valamit az autóból, a lényeg, hogy sietve, figyelmetlenül rántják fel az ajtót.
 
A joggyakorlat megoszlik a cselekmény megítélésében: "közúti baleset okozása" mellett volt példa arra is, hogy "súlyos testi sértésként" kezelték az ügyet. Ha közlekedési balesetről van szó, a gépjárművezető, vagyis az üzembentartó kötelező felelősségbiztosítója lenne köteles a szerencsétlenül járt kerékpárosnak vagyoni és nem vagyoni kártérítést fizetni.
 
Nagy Péter, a Kerékagy jogásza szerint azonban egyre több biztosító igyekszik megúszni a fizetési kötelezettséget. Ehhez segítségükre vannak a Legfelsőbb Bíróság joggyakorlatot befolyásoló határozatai, amelyek alapján a perekben egyre többször hivatkoznak arra, hogy a gépjármű ajtajának kinyitása nem a gépjármű üzemeltetése körében következett be, mert az autó már leparkolt, a motor nem járt. Ezáltal a legfelsőbb ítélkező fórum mentesíti a biztosítókat az alól, hogy kártérítést kelljen fizetniük a bringásnak, pedig ezt egy kormányrendelet is támogatta eddig.
 
Nagy Péter szerint a kártérítés megszerzésére ezek után kevés esélye marad a balesetet elszenvedő biciklisnek. Lehet az ajtót kinyitóval szemben is az igényt bejelenteni, de vele szemben csak hosszú perben lehet, ha egyáltalán lehet bizonyítani a történteket, ami nagyon nehéz és kevés eredménnyel kecsegtet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport