5000 férőhelyes szuperparkoló épül Londonban

Évente 70 ezer kerékpárt lopnak a városban

2016.03.17. 07:52

A Transport for London (a szervezet, mely olyan, mint nálunk volt a BKK fénykorában) tegnap bejelentette, hogy 2018-ra egy 5000 férőhelyes, "holland stílusú", kerékpáros szuperparkolót épít a Waterloo pályaudvarra.

A hollandokkal nem véletlenül példálóznak, láthattuk, tavaly például milyen menő, pályaudvari kerékpáros mélygarázst adtak át Hollandiában, szintén nagyjából 5000 férőhellyel. Annyi apró különbség van, hogy ez nem egy tízmilliós metropoliszban, hanem egy Kecskemét-méretű holland városban, Delftben történt, de ezen most ne akadjunk fenn.

Már csak azért se, mert a TfL ezt a pályaudvari infrastruktúrát csupán egy nagy hálózat első elemének szánja, a cél, hogy több tízezer őrzött parkolóhelyet alakítsanak ki Londonban.

Ezek ugyanis őrzött parkolók lesznek.

cyclesuperhub1503a
Fotó: Transport for London

Erre elég nagy szükség van, mert az EveningStandard szerint évente 20 ezer bringalopást jelentenek a rendőröknek, ám a bringás szervezetek szerint valószínűleg mintegy 70 ezer kerékpár tűnik el.

A TfL egy csomó szép látványtervet is felpakolt a fejlesztésről, amin ráadásul egy csomó kiegészítő szolgáltatás (öltözők, szervizek stb.) is látszik. Mindez persze még nem jelent semmit. Az viszont már igen, hogy a nagy központ előfutáraként két kisebb, kamerával őrzött parkolót már idén átadnak (North Greenwich és Hounslow West, 350 és 190 férőhellyel).

Szerény méretekben amúgy már nálunk is megindult valami: a januárban megnyílt Pillangó utcai parkolóhoz ugyan nem tartozik szerviz, meg öltöző és csak 40 férőhelyes, viszont fedett és kamerával őrzött. Az igényeket pont kielégíti, még több ilyet!

Még több hazai és külföldi bringás hírért kövesd a Kerékagyat a Facebookon!