Ambrus
-7 °C
3 °C

Meccset vesztett a BBC

2003.07.07. 13:05
A brit kormány nem vezette szándékosan félre a parlamentet az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében, szóvivője pedig nem gyakorolt nyomást, és nem is próbált nyomást gyakorolni a hírszerző szolgálatokra az e fegyverekről közzétett információs csomag megváltoztatására - áll a hétfőn nyilvánosságra hozott alsóházi külügyi bizottsági jelentésben. A kormány kontra BBC meccsben úgy tűnik a közszolgálati csatorna maradt alul. A bizottság ugyanakkor kíváncsi lenne a BBC-tudósító forrására is.
A kormánynak nem kellett volna ilyen nagy jelentőséget tulajdonítani annak az információnak, miszerint Irak 45 percen belül vegyi és biológiai támadást indíthat - állapította meg a brit képviselőház külügyi bizottsága által készített jelentés, amely hétfőn került nyilvánosságra a Westminsterben.

Ugyanakkor nem "tette szexisebbé" Alastair Campbell kormányszóvivő a fegyverekről szóló jelentést, mivel nem is vett részt annak összeállításában - állapította meg az 54 oldalas dokumentum, bár a kérdést a vizsgálódó képviselők nem zárták le végleg.

Gilligan tudósítása

A jelentést nagy várakozás előzte meg, mivel ennek ismeretében eldőlhet a közszolgálati BBC és a brit kormány között kirobbant médiaháború, amely a BBC egyik tudósítójának, Andrew Gilligannek tudósítása nyomán pattant ki.

A tudósításban az állt, hogy a Downing Street szóvivője, Alastair Campbell közbenjárására került be a szeptemberben a parlament elé kerülő kormányzati hírszerzési csomagba az az információ, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces készültségben vannak.

A kormány februárban egy második jelentést is a parlament elé tárt, amelynek a kapcsán felmerült, hogy a kormány tagjai, köztük Tony Blair miniszterelnök is, szándékosan félreprezentálta az információkat.

A brit képviselőház a februári és a szeptemberi jelentés ismeretében szavazta meg az iraki szerepvállalást az amerikaiak oldalán.

Vizsgálat indult

Az iraki hírszerzési anyagok kormányzati kezelésének ügyében - nem kis részben éppen a BBC-tudósítás miatt - nyilvános vizsgálatot indított a londoni alsóház külügyi bizottsága, amely meghallgatta Campbellt is.

A bizottság előtt meghallgatott Campbell határozottan utasította vissza a BBC állításait, és azt követelte a cégtől, hogy kérjen bocsánatot a kormánytól megalapozatlan állításai miatt, és azt állította a BBC elfogultan tudósított az iraki háborúról.

A miniszterelnök a vasárnapi The Observernek adott nyilatkozatában személyesen támadta a BBC-t cáfolva a brit közrádió állítását.

A BBC nyilatkozata

Vasárnap késő este a BBC-nél tanácskozást tartottak a Downing Streetnek adandó intézményi szintű válaszról.

Az ülésről éjjel kiadott hivatalos közlemény szerint a BBC tudósításai a háború idején pártatlanok voltak, a testület elveti a részrehajlásról szóló kormányzati vádakat, és felszólítja a kormányszóvivőt, hogy e vádakat vonja vissza.

Bukott a BBC?

A példátlan médiaháborúban a jelentés ismeretében viszont minden valószínűség szerint a BBC marad alul, miután főbb állításait nem igazolja a külügyi bizottság által összeállított dokumentum.

A bizottság nem látja alátámasztottnak azt a túlzott jelentőséget, amelyet a 45 perces készültségnek tulajdonított a kormányzati jelentés, mivel azt csupán egy hírszerzési forrás jelentette.

A szóvivőnek nem volt szerepe

A jelentés megállapította azt is, hogy Alastair Campbell szóvivőnek nem volt szerepe a szeptemberi jelentés összeállításában, ám arról, hogy ebben a kérdésben tovább vizsgálódjanak, nem tudtak megegyezni a bizottság tagjai.

" Én teljes mértékben egyetértek a jelentés tartalmával, ugyanakkor nem tudom elfogadni azt a megállapítást, hogy Alistair Campbell nem játszott volna szerepet abban a 45 perces [iraki fegyveres] készültség belekerüljön a dossziéba." - mondta a BBC-nek konzervatív Richard Ottoway képviselő.

"Összegezve a szeptemberi dosszié állításai minden valószínűség szerint az akkoriban elérhető hírszerzési adatokon alapultak(_) ennek ellenére aggályaink vannak afelől, hogy mely részeit hangsúlyozták ki." - áll a jelentés összefoglalójában.

A bizottság emellett azt javasolta, további nyomozást kellene indítani a a BBC-tudósító, Andrew Gilligan kapcsolatainak felderítésére, amelyre tudósításának elkészítésénél támaszkodott.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!